Samen veilig mobiel

Rijvaardigheid patiënten 70+ en met jongdementie
Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Doel

Laatste wijziging: 07 februari 2022

"Ouderen zijn geen slechte chauffeurs. Ons doel is dan ook om ouderen zo lang mogelijk mobiel te houden."

 

Heel wat studies tonen aan dat ouderen niet slecht rijden. Bovendien voelen vele ouderen aan dat hun functionele vaardigheden wat verminderen en passen ze hun rijgedrag aan. Ze rijden niet meer tijdens de spitsuren, in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Daarnaast rijden ze vaak ook trager, houden ze een grotere afstand van hun voorligger en vermijden ze verkeerssituaties waar ze moeite mee hebben.

 

Het zou onverantwoord zijn om alle ouderen over dezelfde kam te scheren. De achteruitgang die de leeftijd met zich meebrengt, verschilt van persoon tot persoon en is dus niet leeftijdsspecifiek. Er zijn dan ook geen argumenten om ouderen alleen op basis van het criterium ‘leeftijd’ te evalueren op hun rijveiligheid. 

 

Jessa Ziekenhuis en IMOB hebben daarom de handen in elkaar geslagen en specifiek onderzoek gedaan naar het evalueren van rijveiligheid bij ouderen met de ondersteuning van Careville. Vanuit deze kennis is het centrum Samen Veilig Mobiel ontstaan.

 

Het Centrum Samen Veilig Mobiel geeft een globale evaluatie van rijveiligheid bij ouderen, waarbij we zowel rijgeschiktheid als rijvaardigheid evalueren.