LOC

Limburgs Oncologisch Centrum

Realisaties

Laatste wijziging: 01 maart 2022

Bij de start van de vzw LOC waren de ambities niet gering. Enerzijds drong een verdere modernisering en uitbreiding van de bestralingsapparatuur zich op. Anderzijds werd bij de aanvang gekozen voor het opstarten van een tweede bestralingsfaciliteit op campus ZOL.


Voor deze laatste doelstelling waren gegronde redenen: de uitbreiding van het medisch aanbod in een groot ziekenhuis, de mogelijkheid om patiënten in een voor hen vertrouwde omgeving te behandelen en tenslotte ook de ambities naar een betere samenwerking met de ziekenhuizen in het noordoosten van de provincie.   De aanwezigheid van radiotherapie maakte intensere contacten en overleg mogelijk tussen orgaanspecialisten en radiotherapeuten.


Het Koninklijk Besluit van 17 september 2005 liet het openen van een decentrale campus toe: Een centraal bestuur, één medisch en verpleegkundig diensthoofd, meer dan 500 patiënten op jaarbasis en minstens twee bestralingstoestellen. Daarnaast moet de decentrale site voldoen aan alle wettelijke criteria die vereist zijn voor een bestralingsafdeling.

 

Vernieuwing bestralingstoestellen

Na een grondige voorbereiding konden in het najaar van 2007 twee versnellers op de campus ZOL in gebruik genomen worden. Er werd gekozen voor twee identieke Varian-toestellen. Dit biedt het voordeel dat bij panne of onderhoud patiënten kunnen uitgewisseld worden tussen de toestellen. De toestellen laten ook toe om later nieuwe opties aan te brengen. Op campus Virga Jessa zijn drie versnellers aanwezig. Eén toestel is identiek aan de toestellen in Genk. De andere 2 versnellers werden recent vervangen door nieuwe Varian toestellen. In 2013 werd de nieuwe Clinac Silhouette in gebruik genomen, en in 2014 de TrueBeam STX. Op dit laatste toestel kunnen nieuwe technieken van bestraling uitgevoerd worden

 

Ondersteunende apparatuur

Naast de aanschaf en vervanging van bestralingstoestellen werd ook geïnvesteerd in ondersteunende apparatuur. De voorbereiding van de bestralingen (simulatie) gebeurt steeds op campus VJ. Naast de conventionele simulator werd er een nieuwe CT-simulator geïnstalleerd: een  ‘big bore‘ CT-scan (Philips), speciaal uitgerust voor radiotherapie. Zo beschikt deze over stuurbare lasers, een vlak tafelblad, inteken- en beeldfusiesoftware. Daarnaast waren zowel het planningsysteem als het verificatiesysteem van de afdeling toe aan vervanging. Er werd geopteerd voor het verificatie- en registratiesysteem ARIA en het planningsysteem ECLIPSE - beide van de firma Varian.

Het converteren van alle vroegere patiëntenbestanden naar het nieuwe platform was een wereldprimeur. Dit huzarenstukje werd tot een goed einde gebracht dankzij de hulp, vaak ‘s avonds of in het weekend, van alle medewerkers.

 

De aansturing van beide sites gebeurt vanuit één centraal systeem (in campus VJ). Beide sites zijn via glasvezel verbonden, zodat het permanent mogelijk is om via een intern netwerk (Aria) alle activiteiten te sturen en te volgen waar dan ook.