LOC

Limburgs Oncologisch Centrum

Radiotherapie (bestraling)

Laatste wijziging: 03 maart 2022

Radiotherapie, of ook wel bestralingsbehandeling genoemd, heeft tot doel de ontwikkeling van snelgroeiende cellen te stoppen. Het is een vorm van behandeling, die ofwel alleen wordt gebruikt ofwel in combinatie met chirurgie en/of chemotherapie.

 

Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat bestraald wordt.  De behandeling is erop gericht dat de bestralingsdosis in het gezwel hoog is, terwijl de bestraling van de omgevende weefsels zo laag mogelijk blijft. Gezonde weefsels kunnen ook reageren, maar ze verdragen de bestralingen meestal goed en zullen zich herstellen.

 

De volledige bestralingsbehandeling kan meerdere dagen tot weken in beslag nemen. Dagelijks worden fracties van de totale dosis toegediend, vandaar dat je vaak moet terugkomen. De bestralingen vinden plaats van maandag tot vrijdag. Op dagen van technisch onderhoud en feestdagen worden er geen bestralingen uitgevoerd. Daarom kunnen er uitzonderlijk op zaterdagen extra bestralingen plaatsvinden. Je wordt hiervan steeds verwittigd. De totale duur van de bestralingsreeks wordt van bij de aanvang heel nauwkeurig bepaald door de geneesheer. Deze verschilt dus van patiënt tot patiënt. Het mag geen reden zijn om je ongerust te maken.

 

Na de bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam.  Je wordt dus niet radioactief.  Er komt geen straling in zweet, urine, ontlasting of zaad.  Er is geen enkel gevaar voor kinderen, familie en vrienden. De bestralingen zijn onzichtbaar, geurloos en niet te voelen en dus volkomen pijnloos.  Je kan het zowat vergelijken met het maken van een röntgenfoto.