LOC

Limburgs Oncologisch Centrum

Behandeling van slijmvliesontsteking met laserbehandeling

Slijmvliesontsteking komt regelmatig voor bij patiënten die een behandeling met radiotherapie, chemotherapie of een stamceltransfusie krijgen. Het is een erg vervelende, pijnlijke en soms langdurige nevenwerking die bestaat uit uitgebreide aftvorming in de mond. We beschikken over een lasertoestel (geschonken door de VZW TOKAP)  dat gebruik maakt van laserstralen van lage energie die een positief effect hebben op het ontstoken weefsel in de mond en daardoor snel de pijn verminderen, vaak binnen de vijf minuten na laserbehandeling.

Een speciaal opgeleide verpleegkundige voert deze relatief eenvoudige behandeling 3 à 4 keer per week gedurende 10 minuten uit bij patiënten die dit nodig hebben  Dankzij de financiering door de VZW TOKAP (Totaalzorg Kankerpatiënten) kunnen we de service volledig gratis aanbieden aan de patiënten.

Naast de behandeling van slijmvliesontsteking kan de laserbehandeling ook preventief ingezet worden om slijmvliesontstekingen te voorkomen. Daarnaast is het toestel  soms een hulp voor vrouwen die een borstbestraling hebben gehad en waarbij de huid verbrand is. Dankzij de laserbehandeling kan de huid sneller genezen.