LOC

Limburgs Oncologisch Centrum
Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Dieet en voeding

Laatste wijziging: 27 april 2022

Als je behandeld wordt voor kanker kan je problemen met eten ondervinden, zowel als gevolg van de ziekte zelf of de behandeling, alsook door gevoelens van angst, depressie en spanning. Verlies van eetlust, misselijkheid en braken, smaak- en reukveranderingen, droge mond, pijnlijke mond en keel, vermoeidheid, diarree en verstopping moeten zo goed mogelijk verholpen worden. Al deze klachten kunnen immers resulteren in een verminderde opname van voedsel en gewichtsverlies. Deze problemen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen en in de loop van de tijd veranderen. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten.

 

Het is erg belangrijk dat je goed en voldoende eet om het gewicht en de conditie op peil te houden. Een goede voedingstoestand vergroot de mogelijkheid om een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen en vergroot de weerstand tegen infecties. Goed om te weten is echter dat de voeding op zich geen directe invloed heeft op de tumor maar eerder gezien moet worden als ondersteunende therapie.

 

Een goede voeding bij kanker is een lekkere en smakelijke voeding die voldoende voedingsstoffen bevat, genoeg variatie biedt en die voorziet in de dagelijkse behoeften. In principe kan je hetzelfde voedingspatroon van voor de ziekte nastreven, op voorwaarde natuurlijk dat deze voeding gezond en evenwichtig was. Tijdens het ziekteproces en de behandelingen kan jouw normaal voedingspatroon evenwel bedreigd worden. In functie van bepaalde klachten is dan soms een aanpassing van de voeding nodig en zal er eventueel afgeweken moeten worden van de spelregels van een gezonde en evenwichtige voeding.

 

Het is dan ook verstandig om je problemen te bespreken met je behandelende arts, verpleegkundige en/of dieetkundige. Dat is zeker nodig als je in korte tijd veel bent afgevallen. Een afspraak is ook nuttig als je eenzijdig eet doordat je sommige voedingsmiddelen niet meer kunt verdragen. De dieetkundige zal je adviezen geven om jouw voeding zo te kiezen en klaar te maken dat je voldoende calorieën, vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt. Als normale voeding, aangepast aan jouw klachten, niet of onvoldoende helpt, kan speciale drinkvoeding of sondevoeding zinvol zijn.

 

De voedingsdriehoek geeft een idee wat je dagelijks zou moeten eten om genoeg voedingsstoffen op te nemen. De grootte van het vak zegt iets over de hoeveelheid die men ervan nodig heeft. Zo staan de basisproducten onderaan in de grootste vakken. Van producten uit de top heb je maar weinig nodig. Wanneer elke dag alle groepen voedingsmiddelen vertegenwoordigd zijn, dan bekom je een evenwichtige voeding.

 

Voor meer voedings- en dieetadvies en het samenstellen van een persoonlijk dieet, kan je een afspraak maken met de dieetkundige op jouw campus.