LOC

Limburgs Oncologisch Centrum

Coloscopie

Laatste wijziging: 03 maart 2022

Het doel van het onderzoek is het bekijken van de binnenzijde van de dikke darm om eventuele afwijkingen te ontdekken. Tijdens dit onderzoek wordt de hele dikke darm geïnspecteerd.

 

Om de dikke darm te kunnen bekijken wordt een soepele buis (coloscoop) via de anus de dikke darm ingeschoven. In deze soepele buis lopen twee bundels van zeer dunne vezels. Via de ene wordt licht van een lamp geleid en de andere dient om de dikke darm vanbinnen te bekijken. Het voorste deel van de soepele buis kan gebogen worden om gemakkelijk de bochten van de dikke darm te volgen.

 

Via de soepele buis kan ook een snaar naar binnen geschoven worden om eventueel een stukje weefsel te nemen voor nader onderzoek. Het onderzoek kan soms pijnlijk zijn. Als je tijdens het onderzoek te veel pijn hebt, kan een kalmeringsmiddel en/of een middel om de darm te ontspannen via een ader ingespoten worden.

 

Er is enige voorbereiding nodig bij dit onderzoek. Je darmen moeten volledig zuiver zijn om de dikke darm goed te kunnen inspecteren.