Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Pijnstilling tijdens de arbeid

Laatste wijziging: 30 mei 2022
Responsive Image

Het is niet nodig dat je bij opname op het verloskwartier reeds weet welke vorm van pijnstilling je wenst. Je kan dit stap voor stap beslissen tijdens je arbeid, je vroedvrouw zal je hier deskundig in bijstaan.
 

Niet-medicamenteuze pijnbestrijding

Ademhalingstechnieken 

Deze technieken worden je aangeleerd tijdens de prenatale kinesitherapie. De vroedvrouw zal je hierbij ook begeleiden tijdens de arbeid.


Relaxatie in het ligbad

Elke verloszaal beschikt over een relaxatiebad. Water bevordert het ontspannen van de spieren en kan vooral in het begin van de arbeid voor een goede pijnbestrijding zorgen.


Rugmassage

Tijdens je weeën kan je partner je onderrug masseren. Hij/zij zal hiervoor tips krijgen van de vroedvrouw.


Zitbal

Beweging kan helpen om je weeën beter op te vangen. De vroedvrouw kan je het gebruik van de zitbal uitleggen.


Muziek 

Muziek kan een relaxerende werking hebben. Voel je vrij om je eigen muziek, waar je rustig van wordt, mee te brengen naar het verloskwartier. Elke bevallingskamer beschikt over een CD-speler.
 

Ruggenprik of epidurale verdoving

Is de pijn tijdens de bevalling voor jou ondraaglijk? Dan kan je op elk moment vragen naar een ruggenprik. De anesthesist komt dan bij je langs om deze epidurale verdoving toe te dienen, zodat je de pijn van de weeën niet meer voelt.

 

Via een dun slangetje (katheter) wordt er verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels gespoten. De prik van de epidurale naald duurt kort en doet door de verdoving van de huid praktisch geen pijn. Bovendien is de kans op ernstige complicaties erg klein, hoewel tijdelijke bijwerkingen van niet-ernstige aard niet uit te sluiten zijn (bv. daling van de bloeddruk, hoofdpijn, jeuk, krachtverlies in de benen, verminderde blaasfunctie).

 

Gemiddeld duurt het 5 tot 15 minuten voordat je het effect echt merkt. Daarbij worden de zenuwen die pijnprikkels sturen vanuit de baarmoeder en bekkenbodem tijdelijk uitgeschakeld. Ook de spieren die je onderlichaam sturen, worden mee verdoofd. Na een ruggenprik neemt de spierkracht in je onderbenen dus tijdelijk af en krijg je minder gevoel in je benen en onderbuik.

 

Voor er een epidurale verdoving geplaatst wordt, dien je zelf een "informed consent" te tekenen. Dit is een document waarin de procedure en de eventuele risico’s beschreven staan. Als je reeds voor de arbeid beslist hebt dat je graag met epidurale verdoving zou bevallen, kan je dit document al tekenen bij het begin van je arbeid.