Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Verblijfsduur

Laatste wijziging: 02 mei 2022

Hoelang blijf ik in het ziekenhuis na een normale zwangerschap?

Afhankelijk van je zwangerschap en bevalling zal je verblijfsduur op de kraamafdeling anders zijn. Wanneer je een normale bevalling achter de rug hebt, blijf je 3 nachten in het ziekenhuis. Indien je graag vroeger naar huis gaat, is dit mogelijk in samenspraak met de pediater en gynaecoloog. Wanneer je een geplande keizersnede hebt gehad blijf je ook 3 nachten (4 nachten bij een ongeplande keizersnede). Het kan soms zijn dat je, na overleg, wat langer in het ziekenhuis moet blijven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er medische redenen zijn die dit vereisen. Mocht je net vroeger naar huis willen gaan, is dat natuurlijk ook mogelijk als je toestand dit toelaat. 
Bij jouw thuiskomst kan je rekenen op de nodige ondersteuning. Zo staan de vroedvrouw, de huisarts, Kind en Gezin en eventueel ook de kraamverzorgende voor je klaar! Belangrijk is wel dat je tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis al contact opneemt met je vroedvrouw aan huis zodat zij de zorg thuis direct kan overnemen.  
 

Zevendedagsonderzoek

Indien je naar huis gaat na 1 of 2 nachten, is het belangrijk dat je nog een afspraak maakt met de kinderarts voor een zevendedagsonderzoek (011 29 43 15). Dit is belangrijk om volgende reden: Binnen de 72 uur na de geboorte sluit de ‘ductus arteriosus’, een verbinding tussen de longslagader en de aorta (de grote lichaamsslagader), die noodzakelijk is tijdens de zwangerschap om de longen te bypassen. Na de spontane sluiting van dit bloedvat is onze bloedcirculatie compleet en wordt het klinisch onderzoek van de baby best nog eens herhaald om volledig betrouwbaar te zijn. Wanneer je pas naar huis gaat na 3 nachten of later is dit extra bezoekje aan de kinderarts niet nodig. 
 

Zit je thuis met vragen of twijfels?

Aarzel niet om je vroedvrouw of de kraamafdeling te contacteren wanneer je met vragen of twijfels zit! Ook wij stellen de gezondheid van jou en je kindje voorop en zijn steeds beschikbaar op het nummer: 011 33 93 20. De vroedvrouw aan huis of de vroedvrouw in het ziekenhuis zal je vragen beantwoorden en je verder op weg helpen.
 
Responsive Image