Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Onderwaterbevalling

Laatste wijziging: 18 februari 2022

Wanneer je gezondheidstoestand het toelaat, je zwangerschap voldragen en zonder complicaties is verlopen, bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een onderwaterbevalling.

 

Warm water kan helpen bij het doorbreken van de cirkel “angst, spanning en pijn” die zich vaak voordoet in de arbeid. Het warme water kan je helpen te ontspannen. Je bloedvoorziening verbetert, waardoor je hartritme en bloeddruk dalen. Water draagt als het ware je lichaam, het verweekt de huid en slijmvliezen waardoor het baringskanaal gemakkelijker kan oprekken.

Indien je wenst om onder water te bevallen bespreek je dit best op voorhand met je gynaecoloog. Hij of zij kan samen met jou de zwangerschap overlopen en mee bepalen of je in aanmerking komt. Men zal je vragen om een geïnformeerde toestemming te tekenen als akkoord met de voorwaarden voor een bevalling onder water.

Informed consent onderwaterbevalling
 

Ook biedt het Jessa ziekenhuis infosessies in kleine groepjes aan specifiek over dit onderwerp. De data vind je hier. Inschrijven is noodzakelijk en kan via de afsprakenbalie op het telefoonnummer:
 

Algemene afsprakenbalie 011 33 55 77
Om je optimaal voor te bereiden op de bevalling kan je ook prenatale lessen volgen op de dienst fysische geneeskunde. Hier kan je onder begeleiding van de kinesist oefeningen doen op de bal, op de mat en in het zwembad. Vraag steeds naar een voorschrift van je gynaecoloog en schrijf je in via het secretariaat fysische geneeskunde op het telefoonnummer:
 
Fysische geneeskunde (Virga Jesse) 011 33 88 00