Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Dermatologie

Laatste wijziging: 03 mei 2022

Op de dienst dermatologie benadert men alle problemen die zich op de huid kunnen voordoen.

 

Alle eczemen, zowel erfelijke als verworven vormen, worden onderzocht en behandeld aan de hand van de uitslagen van plak-, prik- of scratchtesten die allergische van andere factoren scheiden.

 

Huidtumoren worden na onderzoek geduid als goed- of kwaadaardig en behandeld door middel van heelkunde, immuuncontacttherapie of bestralingstherapie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de dienst radiotherapie en anotomopathologie.


De artsen schenken daarbij veel aandacht aan het onderzoek van gepigmenteerde letsels ter voorkoming of vroegtijdige opsporing van melanomen.

Veel schilferende huidaandoeningen, waar de celdeling misloopt en de hoornlaag niet meer gaaf en intact is (bijvoorbeeld psoriasis), worden met foto- of fotochemotherapie verzorgd. Dit geldt ook voor bepaalde pigmentaandoeningen. Binnen de dienst behandelt men ook parasitaire, schimmel- en geslachtsziekten. Voor kinderen gebeurt dit in samenwerking met de dienst kinder- en jeugdgeneeskunde. Verder doet men onderzoek en -indien mogelijk- behandeling van veranderingen die zich voordoen ter hoogte van de huidaanhangsels (talgklieren, haren, zweetklieren, nagels).

De huid kan ook esthetische problemen opleveren zoals vroegtijdige veroudering, zonschade, onregelmatige vetopstapeling die niet verdwijnt met dieetmaatregelen, ... Men evalueert deze problemen en tracht ze in de juiste behandelingsbanen te leiden. Afwijkingen van de kleine bloedvaatjes worden met lasertherapie gecorrigeerd.


Voor de meeste huidaandoeningen volstaat een ambulante behandeling. In sommige hardnekkige gevallen van beenletsels door bloedvatverstoringen, blaarziekten of uitgebreide bacteriële of virale infecties, en voor bepaalde systeemziekten kan een opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn.

 

Website privépraktijk dermatologen: dermatologiehasselt.be