Revalidatie en begeleiding

Laatste wijziging: 23 maart 2022

Na een opname in het ziekenhuis wegens hartproblemen is het niet de bedoeling om te rusten en om inspanningen te vermijden. Het is een natuurlijke reactie van hartpatiënten (en dikwijls nog meer van de mensen in hun omgeving) om bevreesd te zijn voor inspanningen nu ze het idee hebben dat hun hart beschadigd is. Deze reactie leidt bij velen tot een depressief gevoel, een verlengde werkonbekwaamheid en een verminderde levenskwaliteit. Om deze negatieve gevolgen te voorkomen en/of te bestrijden, volg je best van in het begin van de hartaandoening een actief revalidatieprogramma.

De revalidatie en begeleiding vindt plaats op het Revalidatie en Gezondheidscentrum (ReGo) van het Jessa ziekenhuis. Het ReGo is een erkende Belgische dienst voor cardiale revalidatie en is tevens het eerste Europese revalidatiecentrum met een EAPC accreditatie, toegekend door de Europese Associatie voor Preventieve Cardiologie. De EAPC heeft tevens een patiënten informatiewebsite ontwikkelt waarin ze meer informatie geven over hoe te leven met hart- en vaatziekten en het belang van revalidatie. 

Responsive Image
Responsive Image

Het ReGo is vooral gericht op de revalidatie van patiënten na het doormaken van een hartinfarct of na een bepaalde procedure. De laatste jaren is ook het preventieaspect steeds belangrijker geworden. Naast het programma voor hartrevalidatie biedt het ReGo ook een programma voor longrevalidatie en voor mensen met overgewicht en diabetes.

 

Het revalidatieproces begint de eerste dagen van de opname en kan lopen van 2 tot 6 maanden na ontslag. Tijdens het revalidatieproces scherp je je fysieke conditie aan en leer je de risicofactoren vermijden die aanleiding gaven tot jouw hartaandoening.

 

Alle programma's worden begeleid door deskundigen vanuit verschillende disciplines. Naast het medische luik werken ondermeer kinesisten, sociaal verpleegkundigen, psychologen, diëtisten en andere gezondheidswerkers mee aan de revalidatie van de patiënten.

 

De volgende aspecten komen allemaal aan bod.

Openingsuren van het ReGo

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
08u - 12u en van 13u - 19u
08u - 12u en van 13u - 17u
08u - 12u en van 13u - 19u
08u - 12u en van 13u - 17u
08u - 12u en van 13u - 19u

Lees meer over het aanbod van ReGo...