Nazorg

Laatste wijziging: 18 maart 2022

De dag na de operatie wordt een ECG genomen en een RX-thorax om na te gaan of de elektroden nog op hun plaats zitten. Om verplaatsing van de elektroden te voorkomen is belangrijk dat je de arm de eerste 6 weken niet boven schouderhoogte heft.

 

De cardioloog zal de werking van uw pacemaker/ICD optimaal afstellen tijdens jouw opname. Hij zal ook bepalen wanneer je terug op controle dient te komen en dit zal tijdens je verblijf worden meegedeeld.  Na implantatie ontvang je een PM- of ICD-identificatiekaart. Dit wordt ten laatste drie maanden na implantatie per post naar je opgestuurd. Dit kaartje bevat belangrijke info over jouw toestel. Door dit te tonen, kan je bijvoorbeeld vlot voorbij de metaaldetectoren op de luchthaven.

 

Na tien dagen worden de draadjes verwijderd door de huisarts. Tot deze tijd houd je het verband en de wonde schoon en droog. Het gebied waar de pacemaker/ICD werd geïmplanteerd, kan de eerste dagen een beetje pijnlijk zijn.

 

De eerste zes weken maak je best geen ongecontroleerde bewegingen met je schouder aan de kant waar de pacemaker/ICD werd geïmplanteerd. Tevens wordt gevraagd om de arm gedurende deze periode ook niet boven het hoofd te heffen.

 

Raadpleeg onmiddellijk je behandeld arts als je merkt dat:

  • De wonde rood, warm, gezwollen en pijnlijker is, of wanneer er vocht uitkomt.
  • Er koorts optreedt, duizeligheid, pijn op de borst of aanhoudende vermoeidheid of zwakte wordt ervaren

Periodieke controle is nodig om de goede werking van de pacemaker/ICD te blijven garanderen. Doorgaans kom je 2x/jaar op controle. Bij doorgaans alle ICD’s en alle biventriculaire pacemakers is het mogelijk dat je een monitor mee naar huis krijgt om je hartritme op afstand op te volgen. Dit wordt ook wel ‘telecardiologische opvolging’ of ‘telemonitoring’ genoemd. Deze monitor stuurt doorgaans maandelijks gegevens van de pacemaker/ICD via een telefoonverbinding naar een beveiligde website van het ziekenhuis. Bij problemen kan je hiervoor de telemonitoring-verpleegkundige bereiken op onderstaande nummer.

Telemonitoring verpleegkundige 011 33 70 43