Tilttest

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Een tilttest is een aangepaste versie van een autonome functietest. Het wordt uitgevoerd voor het opsporen van abnormale bloeddrukreacties bij mensen die regelmatig last hebben van bewustzijnsverlies (syncopes). Men test de automatische lichaamsreflexen die uw bloeddruk op peil moeten houden. Er wordt geprobeerd om uw klachten (d.w.z. bewustzijnsverlies) uit te lokken door je vanuit een liggende naar een staande positie te brengen met behulp van een speciaal uitgeruste tafel.   

 

Verloop van het onderzoek

Je wordt gevraagd om met bloot bovenlichaam plaats te nemen op een kanteltafel. De verpleegkundige hangt verschillende electroden en een bloeddrukmanchete aan. Je wordt ook vastgemaakt met behulp van enkele riemen zodat je zich niet kan bezeren in geval je flauwvalt. Je voeten rusten op een voetsteun tijdens het rechtstaan. Na de installatie wordt de kanteltafel in een bijna vertical positie (70°) gebracht.

 

Het rechtstaan duurt 20 minuten. Na 20 minuten geven we een vaatverwijder (medicatie onder de vorm van een spray) die de reflexen nog eens extra op de proef stellen. 15 minuten later eindigt de test. Indien je tekens zou geven dat u gaat flauwvallen zal de verpleegkundige de tafel terug platleggen. De tilttest duurt in totaliteit ongeveer 45 minuten of tot je flauwvalt.

 

Gedurende de hele test wordt de hartslag, de bloeddruk en het elektrocardiogram opgevolgd om zo te kunnen zien of je inderdaad een bloeddrukdaling vertoont die jouw klachten uitlokken. Deze bloeddrukdaling is volstrekt zonder gevaar.

Responsive Image
Responsive Image

Aandachtspunten

  • Door de bloeddrukdaling kan je misselijk worden na het onderzoek.
  • Chauffeur meebrengen: door de toegediende medicatie kan de bloeddruk nog laag zijn, waardoor het niet veilig is om zelf terug te rijden.
  • Voor het geval je bij het flauwvallen urine verliest, brengt je best reservekleding mee.

 

Downloads