Looprecorder

Laatste wijziging: 18 maart 2022

Waarom?

Je maakte recent een beroerte of meerdere syncopes door. De arts wil uitsluiten dat een onderliggende hartritmestoornis aan de basis ligt. Om deze hartritmestoornis op te sporen heeft de arts je eerst een externe holter monitor laten dragen. Indien dit geen hartritmestoornis heeft kunnen detecteren, vraagt de arts om een langdurige implanteerbare holter voor je in te plannen. Dit omdat hij de kans vrij hoog inschat dat er een hartritmestoornis, die soms maar één of enkele keren per maand of per jaar voorkomt, aan de basis ligt van de beroerte of de syncopes.

Wat?

Een implanteerbare looprecorder is een toestelletje, ter grootte van een USB-stick dat onderhuids geïmplanteerd wordt. De looprecorder kan anderhalf tot drie jaar ter plaatste blijven om eventueel optredende hartritmestoornissen te registreren.

Responsive Image

Hoe?

Voor het implanteren van een looprecorder word je kort via dagopname opgenomen in het ziekenhuis. Je krijgt op voorhand telefonisch een datum en uur door van de secretaresse. Je hoeft niet nuchter te komen en je mag al je medicatie innemen. Indien je bloedverdunners neemt, overleg je best met je cardioloog wanneer je dit moet stoppen. Het betreft een eenvoudige ingreep van ongeveer 20 minuten onder lokale verdoving. De arts maakt een kleine snede op de linkerborst van ongeveer 15 mm. De looprecorder wordt tussen de huid en de borstspier geplaatst.

 

Bij de looprecorder hoort een extern apparaat (via GSM of GSM app) waarmee je hartritme via telemonitoring op afstand opgevolgd kan worden via een beveiligde internetserver. Als je terug op de kamer bent, zal een verpleegkundige langskomen om de werking van dit apparaat aan je uit te leggen. Je mag een tweetal uur nadien terug naar huis. Het apparaat voor telemonitoring krijg je mee naar huis.

Wat na implantatie?

Een 10-tal dagen na implantatie laat je de wonde nakijken door de huisarts. Soms zijn nog wat hechtingen zichtbaar aan de uiteinden van het litteken, deze mogen dan afgeknipt worden. De wonde hou je best zolang mogelijk droog. Na ontslag uit het ziekenhuis dien je de GSM app te gebruiken zoals uitgelegd door de verpleegkundige of het apparaat van de telemonitoring correct te installeren bij je thuis.

Plaats het apparaat voor telemonitoring op je nachtkastje en steek de stekker in een stopcontact. Normaal hoef je verder niets te doen.

Responsive Image

Wist je dat...

Het implanteren van een looprecorder de diagnose van voorkamerfibrillatie kan stellen? Hierdoor daalt het aantal terugkerende beroertes met 55% bij patiënten met beroertes zonder duidelijke oorzaak.

Een NMR-onderzoek kan zonder problemen doorgaan met je geïmplanteerde looprecorder. Contacteer voor de NMR nog even de telemonitoring verpleegkundige zodat er zeker geen gegevens verloren gaan.

Telemonitoring verpleegkundige 011 33 70 43
Je krijgt nog een kaartje per post opgestuurd met de gegevens van jouw looprecorder. Zo kan je bijvoorbeeld vlot voorbij de metaaldetectoren op de luchthaven.
 

Brochure looprecorder