Autonome functietesten

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Het lichaam gebruikt verschillende reflexen om de bloeddruk en de hartslag op peil te houden. Hier hebben we zelf geen invloed op, het loopt volledig automatisch. Deze reflexen kunnen bij sommige mensen verstoord geraken waardoor ze diverse klachten kunnen krijgen (bv. regelmatig flauwvallen). Bij autonome functietesten worden deze reflexen getest door middel van 5 verschillende onderzoeken. De reactie van jouw lichaam (vooral de bloeddruk en de hartslag) op deze testen wordt vergeleken met de reactie die we zouden verwachten bij iemand die geen verstoring heeft van zijn autonome functies.

 

Indicaties

Dit onderzoek wordt uitgevoerd ter bevestiging van autonome dysfunctie. Er zijn verschillende oorzaken waardoor onze autonome functies verstoord kunnen geraken. Na een positieve test zal de arts moeten kijken wat de mogelijke oorzaak is, indien deze nog niet is gevonden.

 

Mogelijke oorzaken zijn:

 • Suikerziekte
 • De ziekte van Parkinson
 • MS
 • Pericarditis
 • Mitraalklepstenose
 • ASD

 

Verloop van het onderzoek

Voor het onderzoek zal de verpleegkundige de uitleg doen over de verschillende testen en zal jij de kans krijgen om alle testen al eens te oefenen. Vervolgens dien je het bovenlichaam vrij te maken, schoenen en steunkousen uit te doen en plaats te nemen op een speciale kanteltafel. De verpleegkundige zal diverse electroden en bloeddrukmeters op jouw bovenlichaam bevestigen om zo alle parameters op te kunnen volgen tijdens de test. De meeste testen gebeuren in een liggende positie. Vooraleer men van start gaat, worden de lichten gedimd. Om volledig tot rust te komen en om jouw bloeddruk en hartslag naar een normale rustwaarde te krijgen, start men met 10 minuten rust. In deze periode zal er niets gedaan worden. Tussen de verschillende testen wordt er eveneens 5 minuten rust gehanteerd om de parameters (hartslag en bloeddruk) terug naar rustwaarde te doen zakken. Er zijn geen risico's verbonden aan deze testen. De reacties van jouw bloeddruk en hartslag zijn volstrekt zonder gevaar.

De volgende 5 testen worden uitgevoerd in deze volgorde:

 1. Rustig diep in- en uitademen gedurende 1 minuut. We hanteren een tempo van 6 ademhalingen per minuut. Je wordt begeleid voor het juiste ritme.
 2. 1-3 maal druk uitoefenen via de buik in een spuitje en manometer gedurende 15s. Je wordt begeleidt om de juiste druk uit te oefenen.
 3. Krachtig knijpen gedurende 3 minuten in een speciaal handvat dat je knijpkracht registreert.
 4. Hand stilhouden in ijswater (7°C) gedurende 90 seconden.
 5. Als laatste volgt een korte tilttest. De kanteltafel wordt in een bijna verticale positie gebracht (70°) gedurende 10 minuten.
Responsive Image

Na het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 80 minuten. Nadien wordt er nog gevraagd om een vragenlijst in te vullen indien je dit nog niet hebt gedaan. Deze vragenlijst vind je ook onderaan deze pagina. De antwoorden op deze vragenlijst geeft ons een beter inzicht in de aard van jouw klachten. Dit wordt samen met de resultaten van de verschillende testen verwerkt en bekeken door de cardioloog. Je kan deze later met de dokter bespreken.


Aandachtspunten

 • Je dient minstens 2u nuchter te zijn voor dit onderzoek. Nuttig voordien slechts een lichte maaltijd.
 • Om externe beïnvloeding uit te sluiten, worden de lichten gedimd en is het belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen. Beweging, geluid en licht heeft namelijk een impact op je bloeddruk en hartslag.
 • Om deze reden wordt er ook gevraagd om je GSM uit te zetten.
 • Vermijdt koffie, thee, alcohol, roken en zware fysieke inspanningen de dag van en de dag voor het onderzoek.

 

Downloads