Ambulante bloeddrukmeting

Laatste wijziging: 17 maart 2022

De bloeddruk kan op verschillende tijdstippen van de dag verschillen. Als de arts een betrouwbaarder beeld van je gemiddelde bloeddruk wilt, en wilt weten op welke momenten van de dag je bloeddruk hoger of lager ligt, zal er een ambulante bloeddrukmeting voorsteld worden. Via dit onderzoek kan de cardioloog beter inschatten of er een behandeling opgestart moeten worden of als de huidige behandeling aangepast moet worden. Daarnaast is de bloeddruk tijdens een raadpleging ook hoger dan thuis. Dit noemt het wittejasfenomeen. Om dit uit te sluiten, wordt er ook wel eens een ambulante bloeddrukmeting voorgesteld.

 

Voor een ambulante bloeddrukmeting kom je naar het ziekenhuis (of naar het Hollandsch Huys) waar er een bloeddrukmeter bij jou wordt aangebracht. Tijdens jouw afspraak brengt de verpleegkundige de manchet aan om je bovenarm. Met een luchtslang wordt de manchet gekoppeld aan een recorder. De luchtslang wordt achter langs je hals geleid om knikken van de slang te voorkomen. De recorder draag je met een riem om je middel of schuin over het lichaam. De bloeddrukmeter meet overdag om het kwartier en ‘s nachts om het uur automatisch jouw bloeddruk.

 

Je krijgt de bloeddrukmeter 24 uur mee. De manchet van de bloeddrukmeter blijft al die tijd om je bovenarm zitten. Het is belangrijk dat je tijdens de metingen je arm niet beweegt en zo ontspannen mogelijk houdt. Het is ook niet mogelijk om te douchen of te baden met deze bloeddrukmeter.

 

De dag nadien kom je terug naar het ziekenhuis en wordt de bloeddrukmeter terug afgekoppeld. Enkele weken later kom je terug bij de cardioloog om de resultaten te bespreken.