Kindercardiologie

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Sinds 2008 kunnen Limburgse kinderen en jongeren met een hartafwijking in het Jessa Ziekenhuis terecht bij dr. Derize Boshoff voor een consult. Zij voltooide haar opleiding tot kinderarts aan het Universitaire Ziekenhuis van Pretoria (Zuid Afrika) in 1999 en zakte nadien af naar België. Dr. Boshoff stelt een diagnose op basis van een klinisch onderzoek, electrocardiogram en een echocardiografie.

 

Ze doet ook foetale screenings, dus nog voor de geboorte van een kindje. Die vinden plaats als er hartproblemen waren bij een eerder kind, of als de gynaecoloog een cardiale afwijking vaststelt op een echografie. Ongeveer één procent van alle pasgeborenen heeft een aangeboren hartafwijking. Bij een kwart van hen is dit een geringe afwijking waarvoor geen operatie nodig is. Per jaar worden echter een duizendtal kinderen geboren met een zodanige hartafwijking dat een operatie nodig is. Bij een paar honderd kinderen is die operatie nodig vóór de leeftijd van één jaar en bij de helft daarvan in de eerste drie levensmaanden.

 

Bij een aangeboren hartafwijking is er tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder iets fout gegaan. Er zijn verschillende soorten aangeboren hartafwijkingen (zoals een ASD/PFO). In de meeste gevallen is de oorzaak niet te vinden.