Hartontstekingen

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Omwille van allerlei redenen kunnen we ontstekingen krijgen in het hart, meer bepaald in de hartwand. Onze hartwand is opgebouwd uit 4 lagen. In al deze lagen kan er een ontsteking ontstaan, met zijn eigen symptomen en zijn eigen behandeling. Op de onderliggende pagina's kan je meer informatie vinden over de verschillende ontstekingen.

 

We onderscheiden de volgende hartlagen en ontstekingen:

  • het endocard: dit is de binnenbekleding van ons hart die direct in contact staat met het bloed in de voorkamers en de kamers. Het vormt tevens de bekleding van onze hartkleppen. De ontsteking van het endocard noemt men endocarditis.
  • het myocard: dit is in feite het hartspierweefsel die zorgt voor de pompfunctie van het hart. De ontsteking van het myocard noemt men myocarditis.
  • het epicard: dit is een vlies dat rond het spierweefsel zit en dient als beschermlaag van het hart. De ontsteking van het epicard noemt men epicarditis. Dit komt echter zelden voor en wordt niet besproken op deze website.
  • het pericard: dit is de buitenste laag van het hart, het hartzakje als het ware. De ontsteking van het pericard noemt men pericarditis.