Patent foramen ovale (PFO)

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Bij een patent foramen ovale (PFO) bestaat er een defect in de wand tussen de rechter en linker voorkamer. In vergelijking met een  ASD is er echter geen sprake van een gat, maar van een tunnelvormige verbinding tussen de linker en rechterkant. Deze tunnel wordt gevormd door twee losse vliesjes die tegen elkaar liggen.

 

Bij een PFO kan er geen bloed van de linkerkant naar de rechterkant, zoals bij een ASD wel het geval is. Door de hogere druk aan de linkerkant worden de twee vliesjes zo tegen elkaar gedrukt, dat er geen bloed van links naar rechts kan. Er kan wel bloed van rechts naar links gepompt worden, door het tunneltje heen. Het probleem is dan dat er zuurstofarm bloed in de linkerkant van het hart terechtkomt. Dit vermengt zich met het zuurstofrijke bloed dat van de longen komt en zal in het lichaam gepompt worden. Het lichaam krijgt dus minder zuurstof toegevoerd dan het normaal had moeten krijgen.

 

Symptomen

Net als bij het ASD leven veel mensen zonder problemen en zonder symptomen met een PFO. Indien het toch problemen geeft, kunnen de volgende symptomen voorkomen:

  • Blauwe verkleuring van de huid, lippen of vingers (door het zuurstoftekort)
  • Migraine: door afvalstoffen die van rechts naar links kunnen reizen in de voorkamers. Er is echter nog geen sluitend bewijs geleverd.Vaak ziet men wel een verbetering van de klachten bij het sluiten van een PFO.
  • Kortademigheid en vermoeidheid
  • Hartritmestoornissen

 

Complicaties

Er bestaat een kans dat zich eventuele klontertjes (die zich in de ‘tunnel’ of in de aders ontwikkelen), via de rechtervoorkamer, door het PFO in de linker voorkamer terechtkomen. Op deze manier vinden deze klontertjes hun weg naar de slagaders in het lichaam en kunnen deze gaan afsluiten. Dit noemt men een ‘embolie’. Een embolie kan de oorzaak zijn van een beroerte. In dit geval zal het klontertje zich gaan vastzetten in een van de slagaders van de hersenen en zo een deel ervan afsluiten.

 

Diagnose

De cardioloog stelt de diagnose door middel van:

 

Behandeling

De behandeling is dezelfde als deze van een ASD. Kleine openingen hoeven niet dicht. Deze zorgen nauwelijks voor een extra belasing van het hart. Het sluiten van een ASD kan door middel van een interventie, waarbij de cardioloog een parapluutje via de lies opschuift naar het hart om de opening mee te sluiten. Bij een groter gaatje of een ongunstige locatie van de opening, kan de arts een operatie voorstellen waarbij er een patch over de opening wordt gehecht via een open hart operatie.