Atrium septum defect (ASD)

Laatste wijziging: 08 maart 2022
Een atrium septum defect (ASD) is een opening tussen de linker en de rechter voorkamer die toelaat dat er bloed van de linkerkant naar de rechterkant stroomt. Deze opening kan bestaan uit een groter gat of uit verschillende kleinere gaatjes maar met hetzelfde resultaat. De reden dat het bloed van links naar rechts stroomt (we noemen dit een links-rechts shunt), is omdat de drukken in het linker hart hoger zijn dan in het rechter hart. Het linker hart moet namelijk instaan voor het hele lichaam, waar het rechter hart enkel bloed naar de longen moet sturen.
Responsive Image
Figuur 1: ASD

Wanneer dit optreedt, zal het rechter hart meer bloed ontvangen in de voorkamer (zowel het ‘gebruikte’, zuurstofarme bloed uit het lichaam, als het extra bloed uit de linker voorkamer). Aangezien het bloed stroomt van de voorkamer naar de kamer, zal ook de rechter kamer in dit geval meer bloed ontvangen en moeten wegpompen. Het gevolg is dat men te maken krijgt met een volume-overbelasting van het rechter hart.

 

Symptomen en complicaties

In de meeste gevallen leven de mensen zonder problemen of klachten met een ASD. Velen hebben er zelfs geen weet van. Het is pas als het defect groot genoeg is, dat er klachten optreden. Het rechterhart zal meer en meer moeite hebben om de grote hoeveelheden bloed aan te kunnen. De spier geraakt vermoeid en zal steeds minder efficiënt kunnen werken. Op langere termijn ontwikkelt zich (rechter) hartfalen, verhoogde bloeddruk in de longen en mogelijks hartritmestoornissen. Hierdoor kan men last gaan krijgen van vermoeidheid, dikke voeten en kortademigheid bij inspanning.

 

Diagnose

De cardioloog stelt de diagnose door middel van:

 

Behandeling

Kleine openingen hoeven niet dicht. Deze zorgen nauwelijks voor een extra belasing van het hart. Als de opening toch gesloten moet worden dan kan dit door middel van een interventie, waarbij de cardioloog een parapluutje via de lies opschuift naar het hart om de opening mee te sluiten. Bij een groot gat of een ongunstige locatie van de opening, kan de arts een operatie voorstellen waarbij er een patch over de opening wordt gehecht via een open hart operatie.