TAVI

Laatste wijziging: 21 maart 2022
Bij een ernstige vernauwing van de aortaklep zijn de klepbladen aan elkaar gegroeid waardoor ze niet meer goed open gaan. Dit geeft een extra belasting aan het hart waardoor het hart harder moet pompen om het bloed rond te krijgen. Zonder behandeling overlijdt de meerderheid van de patiënten binnen de 5 jaar. 

Vroeger werden alle klepaandoeningen behandeld via chirurgie waarbij de klep herstelt of vervangen wordt. De laatste jaren worden de aortaklepvernauwingen echter ook percutaan (door de huid) behandeld waarbij men een katheter met een kunstklep opschuift via een slagader tot op de plaats van de aortaklep. Deze procedure noemt men een TAVI, oftewel Transcatheter Aortic Valve Implantation. Het is uitgegroeid tot de referentie behandelingstechniek voor patiënten met ernstige en symptomatische aortaklepvernauwingen. 
Responsive Image
Figuur 1: katheter via de lies

De ingreep is veel minder ingrijpend dan chirurgie waardoor het  vooral wordt uitgevoerd bij patiënten bij wie een openhartoperatie te risicovol is vanwege andere ziekteproblemen zoals nierlijden of een longaandoening.

 

De voordelen ten opzicht van klassieke chirurgie:

  • Geen grote borstwonde (het borstbeen wordt niet geopend)
  • Het hart wordt niet stilgelegd
  • Er is een sneller herstel

Verloop van de procedure

Je wordt opgenomen op de dienst cardiologie. De procedure gaat door onder algemene narcose op het operatiekwartier in een speciaal ingerichte zaal. Je hartritme en bloeddruk wordt gedurende de hele ingreep gemonitord. Net zoals bij een coronarografie zal de interventionele cardioloog katheters gebruiken die via een slagader in de lies of onder het sleutelbeen worden opgeschoven tot aan de aortaklep. De nieuwe klep zit gemonteerd in een stent die mee opgeschoven wordt met de katheter.

Responsive Image
Figuur 2: nieuwe klep in de stent

Eenmaal op de onderzoekstafel, dekt men je volledig af met steriele doeken. De vooraf bepaalde punctieplaats waar de katheter in de grote lichaamsslagader wordt gebracht, blijft vrij. De katheter wordt ingebracht door middel van een sheath en opgeschoven via deze slagader tot aan de oorsprong van het hart. Deze katheters zijn zo ontworpen, dat ze vrij gemakkelijk op de juiste plek terechtkomen en ook ter plaatse blijven.

 

De oude klep wordt eerst opengerekt en opzij gedrukt door middel van een ballonetje die op de katheter bevestigd zit. Dit is een vergelijkbaar principe als bij het openmaken van een vernauwing voor een stentimplantatie in één van de kransslagaders. De klep wordt via de stent in de katheter tot in de oude klep gebracht en ontplooid. Er wordt gebruik gemaakt van een biologische klep (van een varken, een rund, ...). Met behulp van röntgenstralen kijkt de cardioloog of de klep op de juiste plaats zit. De procedure duurt doorgaans 2 tot 3u.

 

Risico's

  • Er is een kans op het ontwikkelen van hartritmestoornissen
  • Een bloeding ter hoogte van de punctieplaats. Hiervoor brengt men een drukverband aan.
  • Het loskomen van plaque of een klonter, mogelijk leidend tot een herseninfarct
  • Een bloeding in het hartzakje
  • Een infectie van de kunstklep

 

Na de procedure

Na de procedure kan je wat last hebben van pijn in de keel ten gevolge van de intubatie. Je kan ook wat last hebben van de lies ten gevolge van de punctie. Je wordt wakker gemaakt in de katheterisatiezaal zelf en gaat nog een klein uurtje naar de ontwaakzaal ter observatie voordat je terug naar jouw kamer mag. Er wordt een drukverband aangebracht ter hoogte van de punctieplaats (doorgaans de lies) om een bloeding te voorkomen. Dit blijft dan enige uren staan, totdat het bloeden gestopt is. Je moet hiervoor enkele uren blijven platliggen na de procedure (4 à 6u). Hierna dien je tot de volgende ochtend in bed te blijven liggen. Je mag dan wel wat rechter gaan zitten, of op je zij gaan liggen.

 

Je dient gemiddeld 5 dagen in het ziekenhuis te blijven. De duur hangt af van de snelheid van jouw herstel. De eerste week na de ingreep wordt van je verwacht dat je de lies niet te zeer gaat belasten om nabloedingen te voorkomen. Je mag dus niets zwaar heffen, niet persen op het toilet, voorzichtig zijn als je de trap neemt (geen kracht zetten op de aangeprikte zijde), niet fietsen of sporten, geen warm bad nemen (douchen mag wel). Na deze week mag je gewoon terug alles doen, zoals je voorheen deed.

 

Cardiologen