Voedingstips: SOS Snack attack

Laatste wijziging: 24 maart 2022

Voel jij in deze periode de drang om tussendoor meer of ongezonde dingen te eten? Misschien omdat je nu veel thuiszit of omdat je je angstig of emotioneel voelt? Weet dan dat dit heel normaal is en voel je niet schuldig. Toch is het niet slecht om je doelen voor ogen te blijven houden en een goede gezondheid onderhouden is nu misschien wel belangrijker dan ooit.

 

5 Snack attack tips

1. Routine

Probeer ondanks een mogelijks veranderde dagstructuur je oude routines wat na te bootsen of een nieuw ritme te vinden. Het is belangrijk om ook nu 3 hoofdmaaltijden in te bouwen in je dag, misschien op iets andere tijdstippen, maar probeer hier een zeker ritme in te vinden. Je lichaam weet dan op wat het zich kan voorbereiden en het vermijdt lange periodes zonder eten, waarin goesting zich kan opbouwen.

Responsive Image
Responsive Image

2. Vaste eetplek

Leer jezelf niet de gewoonte aan om voor de televisie, voor de computer, aan je werkplek…te eten, maar doe dit steeds aan de eettafel, ook eventuele tussendoortjes! Zo weet je lichaam dat er op deze plaats gegeten mag worden en hier de honger/goesting mag komen. Maak deze plek gezellig en uitnodigend met bv. een kaarsje, leuk servies, een toffe placemat…

3. Geen afleiding

Deze gekke periode nodigt uit om bewuster leven. Laat ons ook proberen bewust/mindful te eten, dit vergroot en verlengt eveneens je verzadigingsgevoel! Probeer je tijdens het eten (hoofdmaaltijd/tussendoortje) enkel hierop te focussen en niet op televisie, computer, krant, tijdschriften, gsm, videogesprekken… 

Responsive Image
Responsive Image

4. Voldoende hydratatie

Je lichaam kan een dorstprikkel verwarren met honger. Drink ongeveer 1,5 liter per dag (water,   koffie, thee) en probeer een onderscheid te maken tussen dorst (drinken) en honger (kwalitatieve voeding). Tip: drink een groot glas wanneer telkens je iets eet (hoofmaaltijd/tussendoortje).

5. Plannen & organiseren

Door je eten op voorhand in te plannen, creëer je rust en kom je minder voor onvoorziene keuzes te staan. Het helpt eveneens om gerichter boodschappen te doen en zo minder ongezonde producten in huis te halen. Probeer dit ook te doen voor je tussendoortjes. Doe dit voor een aantal dagen of voor een hele week, wat voor jou past. Hang de ‘planner’ vervolgens goed in het zicht, bv. op de deur van de koelkast of op het prikbord. 

Responsive Image

Downloads

Gezonde snacks