Goede voornemens? Maak een veranderplan!

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Maak jij goede voornemens? Of heb je misschien ‘hernieuwde voornemens’ van vorig jaar? Voel je zeker niet verplicht om dit te doen, integendeel, stappen naar een gezondere levensstijl kun je op ieder moment van het jaar nemen. Het best zelfs op een moment dat jij voelt hier klaar voor te zijn. Maak je er toch, maak ze dan realistisch en concreet! Het maken van een veranderplan kan je hierbij helpen.

 

Veranderplan

Je veranderplan is een plan met de gewoontes die jij wilt veranderen om gezonder te leven en om eventueel een kilootje minder te wegen. Een dergelijk plan is voor iedereen anders. Sterker nog: hoe persoonlijker, hoe groter de kans op slagen! Jouw input is hierbij erg belangrijk, want jij weet wat je lekker vindt, wat je gezinsleden lekker vinden, wat je kunt klaarmaken, hoeveel tijd je hieraan kunt besteden en wie je kan steunen. De volgende stappen kunnen je helpen bij het opstellen van je plan:

 

  1. Neem een blad papier en vouw het in drieën, zoals een folder.
  2. Schrijf op de linkerkant de ongezonde gewoontes waar je van af wilt. Het kan zijn dat je je porties wilt verkleinen, dat je meer wilt bewegen of minder wilt snoepen. Misschien eet je wanneer je stress of verdriet voelt, eet je heel onregelmatig, drink je te veel frisdrank, vergeet je te ontbijten of loop je als je thuiskomt meteen naar de koelkast voor een ongezonde snack.
  3. Schrijf in het midden van je blad welke gezonde gewoonte je in de plaats van die ongezonde gewoonte wilt. Gebruik hierbij enkel positieve woorden bij het beschrijven van je oplossingen. Vermijd dus de woorden ‘niet meer’, ‘geen’ of ‘stoppen met’, maar noteer bijvoorbeeld ‘anderhalve liter water drinken’, ‘tweemaal per dag fruit als tussendoortje eten’, ‘bij mijn middag- en avondmaal mijn bord voor de helft met groenten vullen’…
  4. Scheur de linkerflap van je blad af en gooi je problemen in de vuilbak of versnipper ze!
  5. Concentreer je nu op je gezonde gewoontes en noteer op de rechterflap welke kleine, haalbare initiatieven je allemaal kunt nemen om je nieuwe gewoontes te oefenen. Deze twee flappen vormen samen je actieplan.

 

Vergeet niet dat je waarschijnlijk ook al heel wat dingen juist doet. Maak daarom onder je nieuwe, gewenste gewoontes ook een lijstje van welke oude gewoontes je wilt behouden. Bedenk ook bij deze gewoontes welke initiatieven je zult nemen om dit te doen slagen.

 

Een kort voorbeeldje ter illustratie

Ongewenste gewoonte: ’s avonds drink ik een glas wijn of snoep ik voor tv

Nieuwe gewenste gewoonte: ik zoek gezondere alternatieven voor ’s avonds

Gewoontes die ik wil behouden: ik ontbijt iedere dag, ik maak een korte wandeling naar het werk

Initiatieven: ik leg een theecollectie aan vol lekker smaakjes, in de koelkast leg ik wortel sticks met hummus, ’s avonds zet ik het klaar, ontbijtproducten staan standaard op mijn shoplijst, ik vertrek op tijd zodat ik mijn auto ver kan parkeren


Bron: ‘Denk gezond, dieet gezond’ van Anneleen De Lille