Levensbeschouwelijke hulpverlening

Een opname in het ziekenhuis kan geloof en/of zingevingvragen oproepen. Zoek je  steun in je geloof of overtuiging, ben je op zoek naar de zin van alles wat je overkomt of zit je met verdriet, pijn, onmacht… dan kan je terecht bij de pastorale dienst. Mocht je dit willen, kan je ook beroep doen op een contactpersoon van een andere levensovertuiging.

 

Pastorale dienst

De pastorale dienst op de campus Salvator bestaat uit 2 vrouwelijke lekenpastors. Ze belijden het katholieke geloof, maar staan open voor iedere geloofsovertuiging. Als pastor willen zij mee op weg gaan met het levensverhaal van zoekende gelovige mensen en steun bieden bij het ziekteproces door gesprekken en rituelen.  Indien gewenst, brengen de pastors je de communie op de kamer of gaan zij voor in een ziekenzegen als moment van bemoediging voor de patiënt en de familie.


Je kunt de pastors rechtstreeks contacteren, of hen laten oproepen door een verpleegkundige op de afdeling of door de medewerkers van het onthaal. Uiteraard kan je ook het keuzeformulier in de algemene onthaalbrochure invullen.

 

De pastorale dienstverlening staat open voor patiënten, familieleden en bezoekers van het ziekenhuis. Al onze medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Je gesprekken met hen zijn dus steeds vertrouwelijk.

 

Kapel

De ziekenhuiskapel bevindt zich op het gelijkvloers (volg de rode pijl). Om veiligheidsredenen is de kapel enkel geopend tijdens de vieringen. Voor stilte en gebed bieden wij onze stille ruimte aan. Deze plaats is dag en nacht toegankelijk en is te bereiken via de eerste verdieping. Ze bevindt zich boven de kapel (volg de rode pijl).

 

Eucharistie- en gebedsvieringen 

Elke zondag is er een eucharistieviering om 10 uur. Deze viering wordt ingericht om onze patiënten die in het ziekenhuis overleden zijn te gedenken.  De naaste familieleden worden hiervan steeds op de hoogte gebracht via een schriftelijke uitnodiging enkele maanden na het overlijden.

De opgenomen patiënten zijn ook steeds welkom om deze viering bij te wonen. Indien zij dit wensen, kunnen zij gehaald worden op de kamer en nadien ook terug gebracht worden door de pastor of een vrijwilliger. Een seintje aan de verpleging of de pastor volstaat.


De viering is ook te volgen via het Tv-kanaal 92.

 

Communie

De communie wordt éénmaal per week op de kamer gebracht. Een medewerker van ons pastoraal team zal dit bevragen bij de patiënt op elke kamer. In het weekend, op zondag, passeert onze pastoraal medewerker dan terug bij deze patiënten.

 

Patiënten kunnen ook zelf vragen om de communie te ontvangen. Dit kan via een seintje aan de verpleging op de afdeling.

 

TV-kanaal kapel

Elke viering wordt uitgezonden op kanaal 92.

 

Meer informatie

  • Melanie Boulogne, 011 33 56 70, ...
  • Tine Loyens, 011 33 56 73, ...