Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Oncologisch spreekuur

Laatste wijziging: 03 mei 2022

Het oncologisch verpleegkundig spreekuur (OVS) is een belangrijke meerwaarde in de behandeling van kankerpatiënten. 

 

Wat houdt dit in?

Het spreekuur richt zich vooral tot patiënten in het begin van hun behandelingstraject, en meer bepaald tot hen die in aanmerking komen voor orale therapieën. Dit omdat -in tegenstelling tot bv. chemotherapie- de verantwoordelijkheid voor het correct innemen van medicatie veel meer bij de patiënt zelf ligt.

 

De oncoloog geeft je bij het secretariaat op voor zo'n oncologisch spreekuur. Hierna neemt een secretariaatsmedewerker contact met jou op om een gepast tijdstip te prikken. Dit geeft jou de tijd om alles wat te laten bezinken, en aan ons om de nodige voorbereidingen te treffen. We raden steeds aan om een naaste mee te nemen op gesprek: niet alleen voor de steun, maar ook omdat we behoorlijk wat praktische informatie meegeven.

 

“We voorzien ongeveer een uur tijd voor de patiënt en zijn naasten om, in een apart lokaal, alle informatie te overlopen op een rustige manier. Wij leggen de werking van de medicatie uit, overlopen het innameschema en bespreken mogelijke nevenwerkingen en aandachtspunten. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de oncologen. Ook tijdens volgende consultaties volgen we de patiënt verder op. En indien er thuis nog problemen of vragen zijn, kan de patiënt ons bellen.” (Hilde Lenders)

 

De meerwaarde

“Tijdens deze gesprekken komen vaak ook heel wat vragen en gevoelens naar boven die verdere opvolging vragen. Zo nodig verwijzen we dan door naar één van onze collega’s van het psychosociale team. Onze patiënten zijn erg tevreden met het uitgebreide aanbod aan informatie, de bereikbaarheid van de oncocoachen en de laagdrempeligheid. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en dat komt de therapie zeker ten goede.” (Sandra Bortels)

 

Het team

De spreekuren vinden plaats op dinsdag- en vrijdagvoormiddag. Je kunt het team van het oncologisch spreekuur ook steeds telefonisch of per mail bereiken.

 

 

In de prijzen

Hilde Lenders en Sandra Bortels waren in 2014 de eerste oncocoaches in Limburg. Met het lanceren van het oncologisch spreekuur sleepte Jessa in 2014 de prijs Gert Noël (t.w.v. 30.000 euro) in de wacht. Met deze prijs bekroont het Fonds Gert Noël, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, jaarlijks een initiatief dat zorgt voor een betere begeleiding van patiënten in een ziekenhuis.