Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Terugblik naar 'De Week van het Hart' (incl. presentaties)

Elk jaar organiseert de Belgische Cardiologische Liga in de laatste week van september de Week van het Hart. De Belgische Cardiologische Liga is een informatie- en uitwisselingsplatform rond hart- en vaatziekten voor patiënten, in samenwerking met professionelen uit de gezondheidszorg en de politieke wereld. De Week van het Hart wijdt zich steeds aan één risicofactor en heeft als doel een precieze boodschap via de pers en sociale media naar de Belgische bevolking te sturen. Dit jaar was het thema: beroerte. Wist jij dat hart en bloedvaten een belangrijke rol spelen bij het krijgen van een beroerte? 

 

In deze week organiseren tal van ziekenhuizen en hartcentra bewustwordingsactiviteiten om de boodschap over te brengen naar het grote publiek. Niet alleen cardiaal belaste patiënten moeten geïnformeerd worden over de gevaren en de risico's van bv. een ongezonde levensstijl. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

 

Ook dit jaar hebben wij met Hartcentrum Hasselt ons steentje bijgedragen met verschillende activiteiten. We blikken hier vandaag graag op terug, op Wereld-Hart-Dag 2021!

 

Infoavond

Samen met de neurologen van het Jessa Ziekenhuis organiseerden we op 20 september een hybride infoavond om meer uitleg te geven over wat een beroerte juist is en de link ervan met hartaandoeningen. Je kon de infoavond fysiek volgen of thuis via een livestream op je PC/Tablet/Smartphone. 

 

Er werden drie interessante lezingen gepresenteerd door Jessa-Artsen, gevolgd door een patiëntengetuigenis.

 

Topics:

  • Wat is een beroerte en hoe kan je het herkennen?
  • Welke invloed kan je hartritme hebben op het ontstaan van een beroerte?
  • Hoe kan ik mezelf screenen op VKF? 

Tientallen mensen volgden de sessies live in de Oude Gevangenis in Hasselt (UHasselt) maar het grootste gedeelte heeft het van thuis uit gevolgd. Zowel thuis als ter plaatse was er de mogelijkheid om vragen te stellen. 

 

De volledige infoavond werd ook opgenomen en kan herbekeken worden op de volgende website:

https://eu-lti.bbcollab.com/recording/576affb9eb4a4b15a544e27437ca2c4f

 

Infostand

Op dinsdag 21/9 en donderdag 23/9 stonden onze verpleegkundigen in de inkomhal van het Virga-Jesse Ziekenhuis (Jessa) met een infostand. Ter plaatse kregen de voorbijgangers uitleg over beroertes (risico's, ontstaan) en de rol die het hartritme hierin kan spelen. Onze verpleegkundigen maakten hiervoor gebruik van infobrochures en video's. Voorbijgangers kregen tevens de kans om hun hartritme te laten meten met behulp van verschillende innovatieve toestellen.

 

Media

Tot slot stonden onze artsen stil bij de Week van het Hart via verschillende mediakanalen. Prof. Paul Dendale sprak, samen met neuroloog dr. Nina De Klippel, met de journalisten van VRT NWS en Het Belang Van Limburg over de aandachtspunten bij een beroerte: hoe herken je de symptomen en wat moet je dan doen? 

Dr. Tom Phlips sprak samen met neuroloog Isabel Dhollander over de week van het Hart bij TV Limburg.

Om af te sluiten gaven dr. Tom Phlips en dr. Koen Delmotte een antwoord op alle vragen over beroertes in een live webinar georganiseerd door Het Belang Van Limburg. De vragen konden op voorhand gesteld worden door lezers van de krant.