Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Succesvolle, hoogrisico hartinterventie onder bescherming van kleine mechanische pomp (Impella) bij hartfalen patiënt

Eind november 2020 vond voor het eerst in ons ziekenhuis een stenting van een kransslagader plaats bij een hartfalenpatiënt met ondersteuning door een kleine pomp gemonteerd op een holle katheter (Impellasysteem). Dankzij de samenwerking tussen interventiecardiologen, een cardioloog-intensivist, een anesthesist, en 2 gespecialiseerde verpleegkundigen, kende de ingreep een succesvol verloop.

 

Het betrof een 75-jarige patiënt met toenemende en invaliderende inspanningsangor. Hij was gekend met een complexe coronaire voorgeschiedenis (CABG in 1996 en meerdere coronaire occlusies) en met een sterk verminderde pompfunctie van het hart (ischemische cardiomyopathie). Een recente coronarografie toonde o.a. een ernstige, verkalkte stenose ter hoogte van de linker kransslagader (hoofdstam) waarbij er een indicatie gesteld werd tot een percutane reïnterventie. Om de patiënt te beschermen tegen het ontstaan van een hemodynamische instabiliteit tijdens de procedure werd er beslist om de ingreep onder algemene verdoving uit te voeren en met tijdelijk mechanische ondersteuning van de hartfunctie d.m.v. een Impella-pomp.

 

De interventie verliep probleemloos en de patiënt kon de volgende dag het ziekenhuis verlaten. Hij werd enkele weken later op de raadpleging gezien in goede algemene toestand en hij vermeldde geen angorklachten meer.

 

Het Impella-systeem is een recente techniek voor mechanische ondersteuning van de pompfunctie van het hart. De Impella is een kleine microaxiale schroefpomp, gemonteerd op een holle katheter, die via een slagader in de lies tot in het linkerventrikel (LV) wordt gebracht. De instroomopening ligt in de LV, de uitstroomopening net boven de aortaklep; het pompje -dat uit een gelijkstroommotor en een schroef van Archimedes bestaat- pompt het bloed actief uit de LV naar de aorta ascendens. Aan het uiteinde van de katheter buiten het lichaam bevindt zich een regelkastje en de voeding voor de pomp. Het Impella-systeem kan meer dan vier liter bloed per minuut rondsturen. Het Impella-systeem kan relatief snel worden ingebracht op de hartkatheterisatiekamer en is dus geschikt voor gebruik in de acute setting zoals bij patiënten met een acuut myocardinfarct verwikkeld met een cardiogene shock.