Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Jessa en az Vesalius zetten nieuwe app in tegen overconsumptie antibiotica

 

Vanaf februari beschikken de artsen in Jessa en az Vesalius over ARGON, de Antibiotica-Richtlijnen-Gids Online. ARGON leidt een arts in een minimaal aantal "clicks" naar het correcte antibioticavoorschrift voor de individuele patiënt. Daarom is ARGON ook een wapen in de strijd tegen overconsumptie van antibiotica. ARGON werd ontwikkeld op vraag van de antibioticacommissies van beide ziekenhuizen en kan geraadpleegd worden op een smartphone of een computer.

"Zowat 45% van de patiënten in Jessa krijgt ten minste een dosis antibiotica toegediend", zegt dr. Reinoud Cartuyvels, klinisch bioloog en voorzitter van de antibioticabeleidsgroep in Jessa. "In ons ziekenhuis wordt er sinds 1999 gewerkt aan het optimaliseren van het antibioticagebruik want het is belangrijk dat patiënten alleen antibiotica krijgen als dat echt nodig is. Als dat zo is, dan moeten ze de juiste antibiotica in de juiste dosis krijgen en dit gedurende een correcte periode. Daarvoor bestaan er richtlijnen die we regelmatig in een werkgroep bespreken en - indien nodig - bijsturen. Door een correct gebruik van antibiotica kunnen we voorkomen dat bacteriën snel resistent worden tegen antibiotica."

De ARGON-gids bevat de meest recente richtlijnen: hij is altijd up-to-date. Bovendien is de online gids bijzonder gebruikersvriendelijk. ARGON bezorgt de arts snel actuele gegevens in een concrete situatie.

"Zo is de applicatie uitgerust met verschillende rekentools", zegt prof. dr. Jeroen van der Hilst, internist-infectioloog in Jessa. "Zo berekent ARGON de ernst van een longontsteking op basis van enkele eenvoudige parameters. Dit is belangrijk omdat een ernstige longontsteking een ander voorschrift vereist dan een milde vorm van de aandoening. Ook een verminderde nierfunctie beïnvloedt het voorschrift. In deze en andere gevallen geeft het programma een snel en accuraat antwoord. Dat maakt ARGON uniek."

Sinds 2019 werkt prof. dr. van der Hilst één dag per week in az Vesalius Tongeren. Wekelijks is er een multidisciplinair overleg infectieziekten op verschillende afdelingen, om het antibioticagebruik in overleg met de behandelende arts te optimaliseren. "Wij hebben met veel enthousiasme meegewerkt aan de ontwikkeling van de ARGON-app, een zeer gebruiksvriendelijke tool om ons lokaal antibioticagebruik te standaardiseren," zegt doctor-apotheker Inge Thoelen van az Vesalius.

Andere ziekenhuizen uit het netwerk hebben intussen hun interesse in ARGON laten blijken.

Je kunt ARGON raadplegen via www.argonline.be.

OPGELET: De beschikbare antibiotica en de resistentieprofielen van bacteriën tegen antibiotica verschillen van regio tot regio en van ziekenhuis tot ziekenhuis. De ARGON-richtlijnen kunnen weliswaar door iedereen geraadpleegd worden (bv. huisartsen), maar ze zijn alleen van toepassing voor patiënten die zijn opgenomen in Jessa of az Vesalius.