Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Jessa neemt derde operatierobot in gebruik

Het Jessa Ziekenhuis nam afgelopen vrijdag haar derde operatierobot in gebruik. Het gaat om een tweede Da Vinci-robot die vooral zal worden ingezet voor urologische en voor abdominale ingrepen. Robotchirurgen Tom Tuytten (uroloog), Bert Houben en Amine Karimi (beiden abdominaal chirurg) zullen de eersten zijn die de joysticks bedienen. “Deze investering is een nieuwe stap in de robotisering van ons operatiekwartier en is ook echt wel nodig als je topklinische zorg wil blijven aanbieden. Moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen we beter behandelen en daarmee kunnen we voor de patiënt soms wel het verschil maken.”

 

Voor alle duidelijkheid: een operatierobot opereert niet zelfstandig. Zijn vier armen worden aangestuurd door een chirurg die achter een bedieningspaneel zit. Kortom: de robot is zo goed als de arts is. Zelfs robotchirurgie is mensenwerk.

Dr. Tom Tuytten, pionier in de robotchirurgie: “Het grote voordeel van de robot is dat hij de commando’s van de chirurg met een ongekende precisie uitvoert. Geen mensenhand is zo stabiel als een robotarm. Een ingreep met behulp van de operatie-robot is ook minimaal invasief. De patiënt kan vaak de dag na de operatie al terug naar huis. Bij prostaatkankeroperaties en nieroperaties heeft de robot zijn meerwaarde al bewezen, mits voldoende expertise. Door interne verwijzingen binnen onze associatie Kliniek voor Urologie kunnen we o.a via het robotprogramma deze expertise aanbieden.

Dr. Bert Houben: “Na een brede implementatie in de urologie en gynaecologie neemt het belang van de robotchirurgie nu vooral toe binnen het domein van de abdominale heelkunde. De robot ondersteunt de chirurg onder meer bij ingrepen bij kwaadaardige aandoeningen aan enerzijds slokdarm, maag, dunne-, dikke- en endeldarm en anderzijds pancreas en lever. Onder andere tijdens de verwijdering van het rectum voor een tumor bij mannelijke patiënten bewijst de robot haar nut door de verhoogde nauwkeurigheid van de manipulaties en het grote detail van het drie dimensioneel beeld.

 

Jessa investeerde de voorbije jaren al miljoenen in robotisering. De eerste Da Vinci-robot werd in 2017 aangekocht. Medio 2021 kwam daar 1 navigatierobot bij. Deze wordt specifiek ingezet bij neurochirurgische ingrepen aan nek en rug. ‘Nauwkeurigheid’ blijft het codewoord voor het succes.


Vijf jaar na de start van het robotprogramma behoort het Jessa Ziekenhuis al tot de top 5 centra qua aantal robotoperaties in België en zitten we aan de limiet qua gebruik. De eerste Da Vinci operatierobot draait overuren. De vraag naar het gebruik van de robot neemt sterk toe, zowel bij de chirurgen als bij de patiënten, die meer en meer vertrouwen krijgen in deze technologie.


Met de aanwezigheid van 3 operatierobotsystemen binnen het netwerk Zuid-West Limburg (2 Da Vinci’s in Hasselt, 1 Da Vinci in St.-Truiden) proberen we tegemoet te komen aan die sterk toegenomen vraag.

 

foto: robotchirurg Tom Tuytten aan het werk met de eerste da Vinci robot, ver weg van de operatietafel