Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

Levensbeschouwelijke hulpverlening

Laatste wijziging: 28 april 2022

Een opname in het ziekenhuis kan vragen van christelijke of levensbeschouwelijke aard oproepen. Zoek je steun in je geloof of overtuiging, ben je op zoek naar de zin van het leven of zit je met verdriet, pijn, onmacht…, dan kan je terecht bij de pastorale en morele dienst. Mocht je dit willen, kan je ook beroep doen op een contactpersoon van een andere levensovertuiging.


Je kan hen rechtstreeks contacteren, of een verpleegkundige op de afdeling aanspreken. Uiteraard kan je ook het keuzeformulier in de algemene onthaalbrochure invullen.

 

De levensbeschouwelijke dienstverlening staat open voor revalidanten en patiënten, familieleden en bezoekers van het ziekenhuis. Al onze medewerkers zijn gebonden door het beroepsgeheim. Je gesprekken met hen zijn dus steeds vertrouwelijk.

 

Pastorale dienst

Contactgegevens

pastoraledienst@jessazh.be

Melanie Boulogne (melanie.boulogne@jesszah.be; 011 33 56 70)
Brigitte Volders (brigitte.volders@jessazh.be; 011 33 56 71)
Petra De Smet (petra.desmet@jessazh.be; 011 33 56 71)
Katrien Gijbels (katrien.gijbels@jessazh.be; 011 33 56 72)
Tine Loyens (tine.loyens@jessazh.be; 011 33 56 73)
 

Waarvoor kan je bij een pastor terecht?

Ondersteuning en gesprek

Een pastor luistert in veiligheid en vertrouwen naar wat je ten diepste bezighoudt. Een gesprek met een pastor biedt de ruimte om in alle rust je (levens)verhaal te vertellen en zo –gaandeweg- op adem te komen en te zoeken naar wat verbindt.  

Wat kan een pastor voor je doen?
- beluisteren levensverhaal (met aandacht voor existentiële dimensie);
- omgaan met zin-en levensvragen, spiritualiteit en geloof;
- nabij blijven in onmacht en verdriet;
- samen op zoek gaan en benoemen van waarden en krachbronnen en/of pijnpunten;
- begeleiden in het opmaken levensbalans;
- opvangen en ondersteunen bij slecht nieuws, sterven en afscheid nemen;
- uitwerken van gepast ritueel;
- begeleiden rouw- en verlieservaringen;
- nazorg. 

 

Ritueel en verdieping

De pastor staat open voor de levensbeschouwing en overtuiging van iedere mens. Zelf heeft de pastor een christelijke achtergrond. Op vraag gaan ze voor in een ziekenzegen, aansluitend bij de persoonlijke beleving en situatie van de patiënt en familie, of werken ze samen met jou aan een ritueel op maat. Verder kunnen ze, indien gewenst, verdiepen door -samen met jou of voor jou- te bidden, de communie op de kamer te brengen of een kaarsje te gaan branden in de kapel.


De kapel, gelegen op de tweede verdieping van campus Sint-Ursula, wordt in corona-tijden gebruikt als oefenzaal. Op deze manier kunnen de afstandsregels tijdens de kine-therapie gerespecteerd worden. We hopen om na de corona-epidemie de kapel opnieuw te kunnen gebruiken als open ruimte om tot rust te komen, voor stilte en gebed. 


Omwille van bovengenoemde restricties betreffende het corona-virus gaan er voorlopig geen eucharistievieringen door op campus St.-Ursula.

Elke patiënt, elk familielid en elke zorgverlener kan kosteloos beroep doen op de pastorale dienst. De pastors zijn elke dag aanwezig.