Zorgrobot Zora stimuleert patiënten én therapeuten

Als eerste Limburgs ziekenhuis verwelkomt Jessa Zora in de familie: de menselijke robot die ingezet wordt tijdens de diagnose, therapie en revalidatie. Ze lokt communicatie uit en zorgt voor extra prikkels. Zora werkt momenteel op de afdelingen geriatrie en psychogeriatrie, waar ze tijdens groepsactiviteiten haar nut al bewees.

 

IMGL0570

 

 

“Zora’s aanwezigheid verhoogt de motivatie van onze patiënt. Zowel om naar de therapie te gaan, als om tijdens de therapie actief deel te nemen”, zegt Nathalie Nelles, hoofdverpleegkundige psychogeriatrie. “Ze heeft een grote, activerende rol. De patiënten zien haar als een enthousiaste gast, met een hoge aaibaarheidsfactor en laten zich graag door haar mee op sleeptouw nemen. “

 

Tiziana Lenaers, ergotherapeute: “Zora ondersteunt ons sinds enkele maanden bij de gymnastiektherapie die we geven aan groepen van zo’n 10 tot 20 personen. Ze demonstreert bewegingsoefeningen, praat, gaat interactief om met patiënten, uit emoties. Haar aanwezigheid zorgt ervoor dat wij als therapeuten onze handen vrij hebben om tijdens de oefeningen de meer hulpbehoevende patiënten te begeleiden”.

 

Wat brengt de toekomst voor Zora?

Tiziana Lenaers: “Na haar geslaagde bijdrage tijdens groepsoefeningen schakelen we Zora nu ook in tijdens individuele therapieën. Het is voor ons nog een zoek- en leerproces, dat we elke dag verder verfijnen. Wanneer straks meerdere programma’s voor Zora geschreven zijn, is er ook mogelijkheid om programma’s met andere ziekenhuizen  en woonzorgcentra uit te wisselen. Zora wordt absoluut onmisbaar, zowel voor ons als voor de patiënten.”

Overzicht actueel nieuws