Ziekenhuisapotheek wint Amgen Scientific Award

Wachttijden borstkankerpatiënten gehalveerd in daghospitaal

 

apotheek - medicatiebeheer img_8282 Door te werken met dosisstandaardisatie van Herceptin®, een geneesmiddel bij de bestrijding van borstkanker, is het Jessa Ziekenhuis er in geslaagd om de wachttijd voor borstkankerpatiënten in het daghospitaal sterk te verminderen. Jessa is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat dit principe toepast. Voor dit project kregen de  ziekenhuisapothekers van Jessa op de statutaire dag van de Vlaamse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers de Amgen Scientific Award.

 

Wachttijd meer dan gehalveerd

 

Borstkankerpatiënten die voor een behandeling met trastuzumab, dat is het actieve bestanddeel van  de merknaam Herceptin®, naar het daghospitaal komen, hebben hun wachttijd aanzienlijk zien dalen. Vroeger moesten deze patiënten gemiddeld 45 minuten wachten op hun bereiding, maar sinds de medisch oncologen en de apotheek zijn overgeschakeld naar ‘dose banding’ is die wachttijd meer dan gehalveerd. De gemiddelde borstkankerpatiënt krijgt haar dosis trastuzumab nu al na 20 minuten. Dit innoverend project werd geleid door apotheker Liesbeth Decoutere, haar collega’s van de ziekenhuisapotheek in samenwerking met de medisch oncologen.

 

Voorheen werd de dosis trastuzumab voor elke patiënt op de milligram nauwkeurig berekend en bereid. Door het systeem van ‘dose banding’ wordt de dosis nog wel individueel berekend maar wordt ze in samenspraak met de oncologen en op basis van wetenschappelijke rekenmethodes  afgerond naar een standaard.

 

Minder piek- en dalmomenten in de ziekenhuisapotheek

 

Deze standaarddosis laat toe dat bereidingen in de ziekenhuisapotheek al beschikbaar zijn nog voor de patiënt het ziekenhuis binnenstapt. Het systeem van ‘dose banding’ heeft in de praktijk nog andere voordelen. Het zorgt voor minder piek- en dalmomenten in de ziekenhuisapotheek waardoor de werkdruk gespreid wordt en andere bereidingen dus ook sneller klaar zullen zijn.

 

Oncologen verzekeren dat deze standaarddosis hetzelfde effect heeft als de individueel bereide variant. Voor de patiënt blijft de chemobehandeling even optimaal, alleen ziet zij haar wachttijd voor deze bereiding in het daghospitaal meer dan halveren.

 

Daling wachttijden van alle kankerpatiënten in daghospitaal

 

Tot vandaag paste het Jessa Ziekenhuis dit systeem van doseringen enkel toe bij trastuzumab voor borstkankerpatiënten. De hematologen starten nu ook met dose banding bij het gebruik van Mabthera®, een antilichaam dat gebruikt wordt voor de bestrijding van allerlei soorten non-hodgkin lymfomen. Jessa zal in de toekomst deze methode voor meer types van oncologische bereidingen toepassen waardoor de wachttijden van alle kankerpatiënten in het daghospitaal zullen dalen.

 

Vierde Amgen Scientific Award op 12 jaar

 

De Amgen Scientific Award wil ziekenhuisapothekers stimuleren om wetenschappelijk onderzoek te verrichten en de resultaten te delen met de collega’s. Het Jessa Ziekenhuis maakt daarom deze manier van werken kenbaar aan de andere Vlaamse Ziekenhuizen. Het is de vierde keer in twaalf jaar dat de apotheek van het Jessa Ziekenhuis deze award wint.

Overzicht actueel nieuws