Wereldaidsdag: Jessa medewerkers dragen rood lintje uit solidariteit

Op wereldaidsdag, jaarlijks op 1 december, staan we bij Jessa stil bij de gevolgen van aids en roepen we op tot meer solidariteit. Vaak leeft er nog het idee dat besmetting met hiv gedeeltelijk eigen schuld is, wat zeker niet altijd het geval is. De boodschap van wereldaidsdag is er dus één van openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv. Enkel op die manier kan de kloof tussen deze twee groepen, die door angst en stigma is ontstaan, overbrugd worden.

 

wereld-aids-dag_1dec

 

 

Goede levensverwachting

Naar schatting 18000 Belgen leven met hiv, waarvan 15266 in medische follow-up. Elke dag krijgen gemiddeld drie mensen in België te horen dat ze seropositief zijn. Gelukkig is leven met hiv vandaag niet meer hetzelfde als enkele decennia geleden. Dankzij de huidige medicatie (1 pil per dag) hebben HIV-patiënten bijna dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Bovendien is de patiënt niet meer besmettelijk en wordt de evolutie naar aids gestopt.

 

Verdriet, eenzaamheid en depressie

Toch reageert de omgeving van een HIV-patiënt vaak nog slecht waardoor velen leven met hun geheim. Ze zijn bang om afgewezen te worden. Er niet over kunnen praten met anderen zorgt voor gevoelens van verdriet, eenzaamheid en depressie.

 

Taboe

Onze medewerkers spelden daarom op vrijdag 1 december uit solidariteit het rode lintje op. Een kleine daad die helpt om het taboe dat vandaag nog steeds bestaat rond hiv te doorbreken.

Overzicht actueel nieuws