Wereld Diabetes Dag - Tentoonstelling ‘Sugar Sugar’

Kinderen met diabetes mellitus exposeren in het Jessa Ziekenhuis

 

Wereld Diabetes Dag (woensdag 14 november) is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Om type 1 diabetes mellitus in de kijker te zetten organiseert de Werkgroep ‘Ouders van Jonge Kinderen met Diabetes’ van de patiëntjes die begeleid worden in het Jessa Ziekenhuis een tentoonstelling ‘Sugar Sugar’ met tekeningen en andere creatieve werkjes gemaakt door kinderen met diabetes en hun broertjes en zusjes.

 

sugar sugar -   IMG_4152 - low rez

 

 

De vernissage van deze tentoonstelling vond plaats op woensdag 14 november 2012, Wereld Diabetes Dag. De tentoonstelling is nog tot 1 december 2012 te bekijken in de inkomhal van het Jessa Ziekenhuis - campus Virga Jesse.

 

Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen.

 

In België lijden momenteel ongeveer 2000 kinderen, jonger dan 15 jaar, aan type 1 diabetes. Koolhydraten (suikers en zetmeel) afkomstig van brood, aardappelen, pasta, rijst, fruit, groenten, melk en suiker worden in het lichaam omgezet tot bloedsuiker of glucose. Bij personen met type 1 diabetes mellitus kan deze glucose niet meer op de juiste wijze worden benut, omdat de cellen van de alvleesklier, die insuline aanmaken, beschadigd zijn en geen of vrijwel geen insuline meer aanmaken. De oorzaak van deze aandoening is nog grotendeels onbekend, maar het is wel geweten dat deze vorm van diabetes niets te maken heeft met overgewicht of ongezonde voedingsgewoonten, in tegenstelling tot de meer voorkomende vorm, type 2 van diabetes. Bij type 1 diabetes moet er steeds insuline toegediend worden, door middel van spuitjes, een insulinepen of via een insulinepompje.

 

Het Kinder- en Jeugddiabetesteam van het Jessa Ziekenhuis, Hasselt, begeleidt momenteel meer dan 100 kinderen met type 1 diabetes mellitus, onder leiding van dr. Guy Massa, kinderarts-endocrinoloog.

Overzicht actueel nieuws