Virga Jessefeesten 2017

Van 5 tot 20 augustus 2017 ontvangt Hasselt tienduizenden bezoekers voor de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. Het hoogtepunt van deze feesten is de ommegang op zondagnamiddag 6, 13 en 20 augustus en op dinsdagavond 15 augustus. Het volledige feestprogramma vindt u op www.virgajessefeesten.be.

 

Mobiliteit tijdens de Virga Jessefeesten

Aan deze feesten gaan heel wat voorbereidingen vooraf, ook op het vlak van veiligheid en mobiliteit.

 

  • Op donderdag 3 augustus heeft de generale repetitie van de Virga Jesseommegang plaats in de omgeving van het Kolonel Dusartplein. Daarvoor zal er een evenementenzone rond het parcours afgebakend worden. De evenementenzone is niet toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen vanaf 17 uur. Alle verkeer is opnieuw mogelijk vanaf 22 uur. Tussen 17u en 20u sluit de parking Dusart, zowel boven- als ondergronds.  

  • Van 5 t.e.m. 20 augustus wordt de het gebied binnen de kleine ring elke avond afgesloten tussen 18u30 en 23u00. Op andere plaatsen is er een beperkte doorgang. Alle ondergrondse parkings blijven wel bereikbaar.

  • Tijdens de ommegangen van 6, 13, 15 en 20 augustus wordt een evenementenzone afgebakend. Deze zone is niet toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen vanaf 11u. Het Jessa Ziekenhuis, de spoeddiensten en de huisartsenwachtpost blijven toegankelijk tijdens de ommegangsdagen. Er komt een omleiding via de Luikersteenweg, Lentestraat, Oude Luikerbaan en Albrecht Rodenbachstraat. Er worden omleidingsborden vanaf de grote ring geplaatst en parkeerwachters van het ziekenhuis assisteren bezoekers en patiënten. Het plannetje vindt u hier.

 

De meest actuele informatie over de verkeersvrije zones, parkeren, openbaar vervoer en veiligheid vind je hier.

 

Met specifieke vragen kan je terecht bij Tom Buntinx, de mobiliteitscoördinator van de Virga Jessefeesten op het nummer 011 433 855.

 

Tips voor veilige feesten

Achter de schermen gaat er veel aandacht naar de veiligheid van de deelnemers en de bezoekers van de ommegangen. Enkele tips van de politie voor een vlot en veilig verloop:

  • Grote zakken of rugzakken laat je het best thuis. Op verschillende plaatsen gebeuren er controles, en je zal gevraagd worden om je rugzak te tonen en te openen.
  • Vertrek op tijd! De kans bestaat dat je even moet aanschuiven door extra veiligheidscontroles. 
  • Laat je spullen nooit onbewaakt rondslingeren.
  • Let op dat je je voertuig niet parkeert op een plek waar er een parkeerverbod geldt! Dat verbod is er om een reden. Gebruik zoveel mogelijk de IKEA-parking en de pendelbussen, als je van buiten de grote ring naar het centrum wil komen.
  • Merk je iets of iemand verdacht op? Meld het dan zo snel mogelijk aan de aanwezige herkenbare medewerkers, security of aan de politie, via het nummer 101.

 

 

Expo ‘Moeder en Kind’

In het UD woonlabo en de oude kapel van het voormalige ‘moederhuis’ (het huidige PXL Healthcare) toont kinderarts Philippe Alliet een combinatie van etnische en moderne kunst waarin moeder en kind, en meer bepaald borstvoedingstaferelen, centraal staan. In het eerste luik ontdekt de bezoeker het wetenschappelijk belang van de promotie voor borstvoeding.  Voorts bestaat het project uit een kunsttentoonstelling met werk dat nooit eerder in die combinatie te zien was.  Er wordt een collectie etnische beelden van voornamelijk Afrikaanse oorsprong tentoongesteld, waar moeder en kind centraal staan.  Deze beelden staan in dialoog met een bijzondere selectie hedendaags grafisch en sculpturaal werk van Koenraad Tinel. Tot slot komt het oud moederhuis opnieuw tot leven dank zij authentieke en nooit eerder getoonde foto’s uit diverse privé-collecties.  

 

Praktisch:

Vanaf 5 tot en met 20 augustus kan u de tentoonstelling ‘Moeder en Kind’ bezoeken van 10u tot 18u.

 

Overzicht actueel nieuws