Vernieuwde operatietechniek brengt 70 nationale en internationale topchirurgen naar Hasselt

transanale tme Vrijdag 27 maart zakten een 70-tal nationale en internationale topchirurgen af naar Hasselt om met internationale experts live de nieuwste operatietechnieken te volgen voor het verwijderen van lage darmtumoren uitgevoerd door dr. Joep Knol en dr. Bert Houben, abdominaal chirurgen bij het Jessa Ziekenhuis. Een vernieuwde techniek met heel wat voordelen voor de patiënt…

 

In België tellen we jaarlijks 4.000 nieuwe gevallen van dikke darmkanker, de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de derde bij mannen. 1/3 van de darmkankers komt voor in de endeldarm of het rectum, het laagste gedeelte van de darm. De basis voor de behandeling van rectumkanker is chirurgie. Dr. Joep Knol, abdominaal chirurg van het Jessa Ziekenhuis: “Bij de operatie wordt de endeldarm, met tumor, bloedvaatjes en omliggend vet- en klierweefsel als een pakket weggenomen. Klassiek gebeurt dit langs de buik via laparascopie of via een open procedure. Bij de nieuwe techniek (transanale TME) gaan we voor het laagste, en dus moeilijkste stukje via de anus. Dankzij deze benadering kunnen we nauwkeuriger werken en kunnen we in een aantal gevallen de sluitspier bewaren terwijl dit via de klassieke manier niet mogelijk is. Voor de patiënt maakt dit uiteraard een bijzonder groot verschil op het vlak van kwaliteit van leven.”

 

“Sinds september vorig jaar voeren we de operatie bij laag gelegen rectumtumoren meestal synchroon met 2 operatieteams uit. Het team van dr. Houben werkt via de buik naar beneden terwijl ik gelijktijdig met een team – voor het laagst gelegen gedeelte – van beneden naar boven werk. Zo’n gecombineerde ingreep biedt een extra voordeel. We verkorten op deze manier de operatietijd, waardoor de patiënt minder lang onder narcose moet blijven en achteraf sneller recupereert.”

 

Internationale interesse

Internationale topchirurgen van verschillende landen zoals Rusland, Duitsland, Zweden, Engeland, Portugal, Spanje… volgen het symposium. Tijdens het congres zal een live operatie “transanale-TME” (Totale Mesorectale Excisie) worden uitgevoerd en zullen enkele toonaangevende internationale experts toelichting geven. De methode wordt door dr. Knol uitgelegd aan de hand van ingekleurde videobeelden.

 

Jessa als trainingscentrum voor vernieuwde techniek 

Omwille van de opgebouwde expertise is het team van het Jessa Ziekenhuis ondertussen een trainingscentrum transanale TME. “Samen met enkele andere centra zijn we voor deze techniek voorloper in Europa”, voegt dr. Knol nog toe. 

 

Sfeerbeelden symposium

Klik op de kleine foto's om het beeld te vergroten.

Je kan door de foto's scrollen met de pijltjestoetsen op je toetsenbord.

 

Overzicht actueel nieuws