Vernieuwde afdeling psychogeriatrie geopend

Opening psycho-geriatrie - IMG_9851 Op maandag 23 juni opent het Jessa Ziekenhuis de vernieuwde afdeling psychogeriatrie op campus Salvator. Deze dienst is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten ouder dan 65 jaar met cognitieve stoornissen zoals dementie. De afdeling heeft plaats voor 20 patiënten.

 

Door de veroudering van de bevolking neemt de dementieproblematiek en het aantal oudere mensen met ernstige geheugen- en gedragsproblemen toe. “Op een acute afdeling geriatrie worden deze patiënten door anderen vaak als storend ervaren en is het moeilijk om gerichte diagnose en behandeling te voorzien,” legt Anita Jans, zorgmanager geriatrie uit. “De aparte afdeling psychogeriatrie maakt dit wel mogelijk. De behandeling van deze patiënten is sterk belevingsgericht: hoe voelt de patiënt zich, wat heeft hij/zij meegemaakt in het verleden, … De patiënten beseffen niet altijd zelf het probleem. Daarom is ook de betrokkenheid van familie en omgeving erg belangrijk. Ze krijgen op de afdeling tips en begeleiding over hoe om te gaan met de ziekte en het gedrag van de patiënt.”

 

Felle kleuren en grote contrasten 

Opening psycho-geriatrie - IMG_9846 Op basis van recente wetenschappelijke studies werd gekozen om in de nieuwe afdeling met felle kleuren en grote contrasten te werken. Dat gaat van felgekleurde wc-brillen tot deuren die bestickerd worden alsof het boekenkasten zijn. “Personen met dementie hebben behoefte aan een weloverwogen ontwerp van de omgeving waar ze verblijven, een omgeving die de verwarring beperkt en hun ondersteunt in hun zelfredzaamheid en correct functioneren,” vertelt Anita Jans. “Een aangepaste omgeving kan personen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners helpen om communicatie en interactie te bevorderen.”

 

“Ordelijkheid, gebruik van kleuren en materialen en huiselijkheid spelen dan ook een belangrijke rol bij personen met dementie”, voegt Nathalie Nelles, hoofdverpleegkundige toe. “De vernieuwde afdeling heeft dan ook een focus van contrast voor belangrijke items zoals toiletdeur, zetels, armleuningen, plinten, raam- en deuromlijstingen.”

 

Sfeerbeelden

Meer sfeerbeelden van de nieuwe afdeling vindt u op onze facebookpagina

Overzicht actueel nieuws