UNIEK IN LIMBURG Jessa Ziekenhuis behandelt prostaatvergroting met laser: beter en veiliger

Jessa Ziekenhuis behandeling prostaatvergroting met laser De tweede meest voorkomende ingreep ter wereld is de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Het Jessa Ziekenhuis biedt als enige ziekenhuis in Limburg de Green Light laserbehandeling aan. Een nieuwe techniek die heel wat voordelen biedt ten opzicht van de traditionele techniek.

 

Heel wat mannen boven de 50 jaar krijgen te kampen met een prostaatvergroting. Een natuurlijk proces, zo vertelt prof. dr. Koen van Renterghem, uroloog bij het Jessa Ziekenhuis. “Een vergrote prostaat is een natuurlijk fenomeen. De prostaat wordt groter bij het ouder worden, net zoals we rimpels krijgen of grijs worden. De prostaat drukt dan tegen de plasbuis en dit geeft klachten zoals vaak plassen, ook ’s nachts meermaals moeten opstaan om te plassen, niet kunnen plassen als men eenmaal op de WC is… De behandeling ervan is noodzakelijk want uiteindelijk kan een vergrote prostaat bijvoorbeeld leiden tot incontinentie.“

 

Green Light Laserbehandeling

“De behandeling van een goedaardige prostaatvergroting kan met medicatie, maar dan behandel je enkel de symptomen en los je de eigenlijke oorzaak niet op. Een betere optie op lange termijn is een operatie. Dit kan via een traditionele TURP-behandeling (trans urethrale resectie van de prostaat) waarbij de prostaat wordt afgeschraapt of nu ook via de Green Light Laserbehandeling.” Sinds september biedt het Jessa Ziekenhuis – als enige ziekenhuis in de provincie Limburg – deze laserbehandeling aan. Voordien kwam prof. Fournier (Brest, Frankrijk) op bezoek om onze urologen op te leiden voor het gebruik van deze nieuwe behandelingsmethode van prostaatvergrotingen.”

 

Bloedloze operatie in dagbehandeling

Tijdens de behandeling met Green Light Laser brengt de uroloog een kijkbuis in de plasbuis. Door deze buis gaat vervolgens een laserdraad waaraan de lasermachine wordt aangesloten. Het laserlicht verdampt het extra weefsel van de vergrote prostaat, zodat de prostaat weer zijn normale grootte krijgt. “Er zijn heel wat voordelen verbonden aan deze laserbehandeling”, zegt prof. dr. Koen van Renterghem. “Ten eerste kan deze ingreep uitgevoerd worden in dagbehandeling terwijl je bij de traditionele behandeling de patiënt 2 à 3 nachten moet opnemen in het ziekenhuis. Er komt ook totaal geen bloed aan de ingreep te pas, het is met andere woorden een bloedloze operatie. Dit biedt heel wat mogelijkheden voor patiënten die bloedverdunners nemen of oudere patiënten. En er is minder kans op complicaties”.

Overzicht actueel nieuws