Twee topspecialisten Jessa demonstreren bijzondere hartoperaties live tijdens internationaal congres in Hasselt

Cardiochirurg Alaaddin Yilmaz en cardioloog Edouard Benit, beiden verbonden aan het Jessa Ziekenhuis, voeren op zaterdag 26 oktober om de beurt een live operatie uit. Het gaat om een hybride coronaire revascularisatie. Dit is een techniek waarbij er een combinatie plaatsvindt van enerzijds percutane coronaire interventie (het plaatsen van een stent in kransslagaders via de lies) met anderzijds endoscopische bypass operatie via een minimale insnede in de borstkas. Deze techniek levert een belangrijke win-win op voor de hartpatiënt en is aangewezen bij meertakslijden. Beide ingrepen zijn minimaal invasief: maw de borstkas wordt niet opengemaakt maar de arts werkt via een kleine insnede in de borstkas. Op die manier is er een minimale beschadiging van het lichaam waardoor de patiënt zeer snel geneest.

 

Ook de anesthesie is een stuk korter, de patiënt blijft minder lang op intensieve zorgen en kan sneller weer de dagelijkse activiteiten hervatten.

 

De chirurgen voeren deze bijzondere combinatie van technieken uit onder het toeziend oog van honderden aanwezigen op het 2de internationaal symposium getiteld ‘The hybrid approach to coronary artery revascularization’.

 

Het symposium wordt georganiseerd door de diensten cardiochirurgie, cardiologie, anesthesie en intensieve zorgen van het Jessa Ziekenhuis.

 

Livestream

De operaties zijn live te volgen via deze link.

Het volledige programma en schema van het symposium vind je hier.

 

Over de artsen

  • In oktober 2017 zorgde dr. Yilmaz al voor een eerste wereldprimeur toen hij op minimaal invasieve wijze een aortaklep verving (zonder borstkas te openen). U kan hier de reportage bekijken die Het Journaal destijds maakte.
  • Dr. Benit zorgde een maand later voor een Belgische primeur toen twee van zijn patiënten een percutane TAVI-kunstklep van de derde generatie kregen (via de lies aangebracht), waarbij hetzelfde resultaat werd bereikt als bij een chirurgische ingreep.
Overzicht actueel nieuws