Thuisdialyse nu ook mogelijk in Limburg

Limburgse nierpatiënten kunnen hun dialyses voortaan volledig zelf en in hun eigen thuisomgeving uitvoeren. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt lanceert een uniek thuishemodialyseprogramma, dat patiënten een enorme winst in vrijheid en levenscomfort garandeert. “Met dit volwaardig en gestructureerd thuishemodialyseprogramma kunnen we alle mogelijke vormen van nierdialyse aanbieden”, zegt nierspecialist Tom Cornelis.

 

Mariette Kurvers (52) uit Peer, die eerder al zonder succes thuisdialyse onder de vorm van buikspoeling probeerde, mocht het thuishemodialyseprogramma als eerste in de praktijk brengen. Haar eerste bevindingen zijn alvast erg positief: “Doordat ik niet meer afhankelijk ben van de werkschema’s van het dialysecentrum in het ziekenhuis en ik thuis zelf kan dialyseren, is mijn levenscomfort enorm toegenomen. Ik dialyseer thuis vaker dan in het ziekenhuis gebeurde. Hoe meer dialyses, hoe beter voor je lichaam. Ik moet de machine zelf opstarten en na afloop reinigen, maar die last weegt echt niet op tegen de voordelen.”

 

Patiënten krijgen 6 tot 8 weken opleiding in het ziekenhuis, daarna kunnen ze thuis zelf aan de slag. Yvan Bollen, adjunct-hoofdverpleegkundige hemodialyse en coördinator thuishemodialyse van het Jessa Ziekenhuis: “De eerste thuishemodialyse gebeurt onder toezicht van een verpleegkundige. Om de vier weken komt de patiënt op consultatie in het dialysecentrum om zijn resultaten te evalueren. Onze deur staat ook altijd open voor hulp en ondersteuning: we hebben een hulplijn die 24 uur per dag bemand is.”

 

Er zijn wel voorwaarden om zelf te mogen dialyseren. Nefroloog Tom Cornelis, verantwoordelijk voor het Jessa-programma: “Patiënten moeten een stabiele bloeddruk en hartfunctie tijdens de dialyse hebben, ze moeten emotioneel stabiel zijn, ze moeten een goede vaattoegang en motoriek hebben én ze moeten helemaal zelfstandig kunnen dialyseren, zonder hulp van hun partner of anderen. Minstens even belangrijk is de factor discipline: de patiënt krijgt de regie over zijn dialyses, maar dat werkt enkel als hij die regie ook echt in handen neemt.”

 

Om thuishemodialyse mogelijk te maken, zijn er aanpassingen nodig. Het hemodialysetoestel moet worden aangesloten op een afzonderlijke watervoorziening en eigen elektriciteitscircuit. Als de patiënt huurt, moet hij de toelating hebben van de eigenaar om de nodige aanpassingswerken uit te voeren. Yvan Bollen: “De installatiekosten zijn volledig voor het ziekenhuis. De patiënt heeft voorts recht op een vergoeding van 6,44 euro per behandeling voor water en elektriciteit.”

 

Het Jessa Ziekenhuis biedt nu aan nierpatiënten het totaalaanbod van alle mogelijke vormen van nierdialyses aan, en wil hierin uitblinken. Koen Stas, diensthoofd nefrologie van het Jessa Ziekenhuis: “We hebben de ambitie om het referentiecentrum te worden in Limburg. We vormen nu al een netwerk met az Vesalius in Tongeren en het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden en werken al uitstekend samen met het Sint-Trudo Ziekenhuis. Dat is nog maar het begin.”

Overzicht actueel nieuws