Stad Hasselt, politie HAZODI en Jessa: samen voor veiligheid

Ziekenhuisfolder Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis denken mensen maar aan één ding: zo snel mogelijk herstellen.

Dit is volkomen normaal en net daar maken sommige mensen met minder goede bedoelingen misbruik van.

 

Het ziekenhuis voelt aan als een veilige omgeving – en dat is het uiteraard ook – maar het blijft een gebouw waar iedereen die dit wenst vrij binnen en buiten kan wandelen.

 

Jaarlijks tellen de campussen van het Jessa ziekenhuis in Hasselt zowat 1 miljoen bezoekers.  En dan kan het wel eens gebeuren dat daar iemand tussen zit die er niet thuis hoort.  Zo werden er in 2014 voor beide campussen een 70-tal diefstallen vastgesteld. Omdat elke diefstal en elke daad van vandalisme of agressie er één te veel is, werken politie, stad en ziekenhuispersoneel nauw samen om de veiligheid in het ziekenhuis hoog te houden.

 

“Zo is er voortdurend aandacht voor onveilige situaties en proberen we die te voorkomen door patiënten en bezoekers daar op te wijzen”, vertelt algemeen directeur Yves Breysem.  

 

Burgemeester Hilde Claes bevestigt: “De preventiedienst van de stad Hasselt en lokale politie HAZODI wilden het Jessa ziekenhuis graag ondersteunen in het sensibiliseren van bezoekers en patiënten.  Daarom zullen personen die gehospitaliseerd worden in het Jessa ziekenhuis, vanaf vandaag de brochure Uw veiligheid verdient ook onze zorg ontvangen.”

 

Deze brochure  die zal overhandigd worden tijdens de inschrijving bevat tips en nuttige telefoonnummers voor een veilig ziekenhuisverblijf.

 

We willen vooral vermijden dat patiënten het slachtoffer worden van diefstal, daarom overloopt korpschef Philip Pirard alvast enkele tips: 

  • Probeer waardevolle voorwerpen zoveel mogelijk thuis te laten. Beperk ook de hoeveelheid cash geld die je meebrengt naar het ziekenhuis.
  • Wil je het geboortekaartje van je jongste spruit aan de deur van je kamer hangen? Zorg er dan voor dat je adresgegevens niet zichtbaar zijn. Zo voorkom je misbruik.
  • Heb je iets verdacht opgemerkt? Meld het dan aan de verpleegkundige op je afdeling. Hij/zij verwittigt de bewaking.
  • Ben je voor enkele dagen gehospitaliseerd? Vraag dan afwezigheidstoezicht aan voor je woning. De politie komt dan op regelmatige tijdstippen langs de woning om te controleren of alles nog in orde is.

 

Natuurlijk reiken we patiënten en bezoekers ook praktische hulpmiddelen aan. Zo hebben we een geldautomaat in de campus Virga-Jessa. Op die manier zijn bezoekers en patiënten niet verplicht om grote sommen cash geld op zak te hebben.

 

“Daarnaast is op elke kamer een kluis of af te sluiten lade voorzien om waardevolle voorwerpen in op te bergen”, vult algemeen directeur Yves Breysem aan.  

 

Deze hulpmiddelen voor de patiënten en bezoekers zijn een onderdeel van het totale veiligheidsbeleid van ons ziekenhuis. Zo hebben wij onder andere ook geïnvesteerd in het afgesloten houden van de ingangen van het ziekenhuis die niet patiënt of bezoeker gerelateerd zijn, in camerabewaking en in een eigen equipe bewakingsmedewerkers. Deze lopen bewakingsrondes en zijn verder vooral zichtbaar aanwezig naar de bezoekers toe.

 

Burgemeester Hilde Claes besluit: “Deze brochure is immers niet het enige samenwerkingsverband tussen deze drie partners. Zo is er op regelmatige basis ook structureel overleg  met betrekking tot de veiligheid op en rond de campussen. Dit partnerschap tussen stad Hasselt, politie HAZODI en Jessa Ziekenhuis draagt veiligheid hoog in het vaandel, om zo een zorg van patiënten en bezoekers weg te nemen.”

 

PDF icoonFolder uw veiligheid verdient ook onze zorg

Overzicht actueel nieuws