Samenwerking ‘Opsporing vermiste personen’

vermiste personen DSC_5503b Op woensdag 13 november werd in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt het startschot gegeven voor een omvangrijke samenwerking rond onrustwekkende verdwijningen. Maar liefst 16 partners uit de zorg ondertekenden samen met het parket en lokale politie HAZODI een samenwerkingsprotocol. Bedoeling is om een goeie samenwerking te garanderen waardoor dementerenden die verdwijnen zo snel mogelijk worden teruggevonden.

 

Patiënten met dementie hebben wel eens de neiging om weg te lopen van het woon- en zorgcentrum of ziekenhuis waarin ze verblijven. Dat is onaangenaam voor dementerende ouderen, voor hun familie en voor de verzorgers.

 

 “Kenmerkend voor dementerende patiënten is dat ze plots kunnen gaan dwalen. Ze vertrekken voor een korte wandeling en plots zijn ze onvindbaar. Ze weten niet meer wie ze zijn of waar ze zich bevinden,” schetst burgemeester Hilde Claes. “Zo’n situatie is angstwekkend voor de persoon in kwestie en voor zijn of haar omgeving. Welke preventieve maatregelen er ook genomen worden, van sleutelbeheer of codesystemen tot praktisch permanent toezicht, toch gebeurt het dat patiënten aan de controle van de familie of van de instelling ontsnappen.”

 

Uit de cijfers van 2011 blijkt dat er een opmerkelijke stijging (35%) is in de leeftijdscategorie van 60 tot 70 op vlak van onrustwekkende verdwijningen. Op de afdeling psychogeriatrie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt werden in 2012 elf meldingen van verdwijningen geregistreerd bij het interne meldingssysteem. “Die weggelopen patiënten werden altijd wel snel teruggevonden,” vertelt hoofdverpleegkundige Nathalie Nelles “maar tijdens een studiedag van het Expertise Centrum Dementie van het OCMW van Hasselt hoorden wij het verhaal van een hoofdinspecteur uit het Antwerpse over een project dat zij samen met woonzorgcentra uitgewerkt hadden over onrustwekkende verdwijningen. Dat heeft ons aan het denken gezet en daarom hebben wij contact opgenomen met de lokale politie. Hoe pakken we de samenwerking het best aan als een dementerende patiënt het ziekenhuis verlaat?”

 

Met die vraag stapten het Jessa Ziekenhuis en het OCMW naar politiezone HAZODI. Op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Contact werd de schaal van het project aanzienlijk vergroot. Naast het ziekenhuis werden meer dan tien woonzorgcentra of dagverblijven uit Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek betrokken bij de samenwerking. “Het expertisecentrum biedt ondersteuning en opleiding aan lokale politie- en zorgzones bij de verdere uitwerking van vermissingsprojecten in de provincie,” verduidelijkt OCMW-voorzitter Nadja Vanroye. “We zijn dan ook erg tevreden over de geslaagde samenwerking tussen de diverse instanties om deze problematiek met de nodige slagkracht aan te pakken.”

 

De werkwijze

 

“Als er voortaan een dementerende patiënt vermist wordt, volgen we strikt de nieuwe procedure,” aldus hoofdverpleegkundige Nelles. “De eerste vijf minuten bevragen we medepatiënten en zoeken we in de onmiddellijke omgeving. We sluiten de kamer van de patiënt om later het sporenonderzoek van de politie te vergemakkelijken. Hebben we na vijf minuten de patiënt nog niet gevonden, schakelen we security en camerabeelden in en zoeken we een kwartier over de hele campus van het ziekenhuis. Na twintig minuten schakelen we de politie in die op zijn beurt het parket verwittigt. Tijdens nachtshiften gebeurt dat sneller omdat we dan onze dienst niet kunnen verlaten.”

 

“Dankzij de samenwerking met de politie hebben wij geleerd hoe wij tijdens de eerste twintig minuten na zo’n verdwijning een zoekactie op onze campus aanpakken, zoals de politie dat zou doen,” geeft zorgmanager Anita Jans mee. “Voor ons is het ook heel geruststellend om te weten dat we al na twintig minuten de politie kunnen inschakelen. En het feit dat we op voorhand een persoonsbeschrijving klaar hebben liggen van elke potentiële wegloper, zorgt voor tijdswinst. Zowel voor ons als voor de politie.”

 

“We hebben voortdurend vijf politieteams op de baan,” vult korpschef Philip Pirard van HAZODI aan. “Daardoor kunnen we een snelle interventie garanderen.” De politie hanteert strenge richtlijnen om te zoeken naar dementerenden. Vaak vinden we deze mensen terug op een stille plaats of in een leeg gebouw op wandelafstand. We letten ook op natuurlijke hindernissen zoals hagen of water, want daar komen ze vaak tot stilstand. En soms gaan ze ook terug naar hun geboortehuis of een plaats waar ze als kind vaak kwamen. Daarom is het voor ons belangrijk om onmiddellijk over al die informatie te beschikken. Ook dat wordt nu onmiddellijk geregeld via dat samenwerkingsprotocol.”

 

Toekomst

 

Op termijn willen zowel politie als ziekenhuis deze manier van werken breder gaan toepassen. Het Jessa Ziekenhuis wil deze procedure ook uitrollen voor de kinderafdeling en de psychiatrische afdeling. “En vanuit de politie denken wij aan een uitbreiding naar instellingen voor minderjarigen. Het aantal minderjarige weglopers groeit gestaag en we zochten een oplossing om ze snel terug te vinden. Die hebben we nu gevonden,” aldus korpschef Pirard.

 

samenwerking vermiste personen

Overzicht actueel nieuws