Revalidatieproject zorgt voor snelle en geslaagde terugkeer op de arbeidsmarkt

Weer-werk img_7569 Patiënten die na een arbeidsongeval, een ziekte of een aandoening motorische beperkingen hebben worden vanaf dag één voorbereid op een terugkeer naar de arbeidsmarkt. “Een dakwerker revalideert niet enkel met toestellen en gewichten,” zegt ergotherapeute Sanne Bogaerts, “we laten hem zijn vroegere job opnieuw uitvoeren. Onder begeleiding en in veilige omstandigheden natuurlijk.” 21 van de 55 patiënten vonden zo al hun weg naar een job. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft het Jessa Ziekenhuis daarvoor vandaag (vrijdag 31 januari) een onderscheiding gegeven.

 

Op zijn nieuwjaarsreceptie heeft het Europees Sociaal Fonds (ESF) een onderscheiding uitgereikt aan het Jessa Ziekenhuis omdat dit revalidatieproject de arbeidsmarkt in Vlaanderen versterkt. Het ESF geeft hiermee groen licht om gedurende een jaar dit project kenbaar te maken. Hiervoor voorziet het fonds extra steun.

 

Weer-werk img_7582 “Volgens de literatuur is de grootste kans op tewerkstelling binnen de honderd dagen na het optreden van het incident,” vertelt zorgmanager Luc Claes van de revalidatiecampus Sint-Ursula in Herk-de-Stad. “Onmiddellijk na een ongeval, ziekte of aandoening staan zowel revalidanten en werkgevers erg open voor een terugkeer naar de job. In de praktijk blijkt echter dat deze betrokkenheid na vier tot zes maanden langs twee kanten sterk afzwakt. De kans op hertewerkstelling neemt af met 50%. Na een afwezigheid van meer dan een jaar daalt die kans zelfs tot 20%.”

 

 

“Ook vroeger werkten we aan de terugkeer van revalidanten naar hun vorige job of naar een andere baan, maar het accent lag toch meer op de woonsituatie en de activiteiten uit het dagelijks leven,” legt ergotherapeute Sanne Bogaerts van het Jessa Ziekenhuis uit. “Met dit project ‘Weer-Werk’ reiken we vanaf dag één de patiënt een revalidatieprogramma aan dat gericht is op hertewerkstelling. Bediendes leren we opnieuw arbeidsspecifieke taken zoals klasseren en dataverwerking aan. Frituuruitbaters begeleiden we bij het bakken van friet en voor een dakwerker hebben we op een trap een skeletstructuur van een dak laten bouwen.”

 

Weer-werk img_7590 Naast deze specifieke vorm van revalidatie heeft ‘Weer-Werk’ ook aandacht voor het administratief begeleiden van deze patiënten naar hun vorige of naar een nieuwe job. “Wij werken daarvoor samen met externe partners Arbeids Consulting Team Desiron (ACT), Gespecialiseerde Trajectbepalings- en Begeleidingsdienst (GTB) en de VDAB,” zegt Claes. “En het project is een succes. Van de 55 mensen die aan deze vorm van revalidatie begonnen zijn, zijn er ondertussen al 21 opnieuw aan het werk…”

Overzicht actueel nieuws