Predialyseproject krijgt Flanders’ Care Label

dialyse Jessa Voor de tweede keer in enkele maanden valt het Jessa Ziekenhuis in de prijzen met het project ‘Predialyse in beweging’. Hierbij bereiden patiënten – soms maanden op voorhand – andere patiënten voor op de veranderingen die een leven als dialysepatiënt met zich meebrengt. De diensten hemodialyse en nefrologie kregen daarvoor het Flanders’ Care Label ‘Slimmer zorgen voor morgen’. Dat wil zeggen dat het project erkend wordt als inspirerend om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

 

Het predialyseproject is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep van verpleegkundigen van de afdelingen hemodialyse en nefrologie, een nefroloog, een diëtiste en een sociaal werkster.

 

“Het doel is om toekomstige nierpatiënten optimale informatie aan te bieden nog vooraleer ze starten met een nierfunctievervangende behandeling,” zegt nierverpleegkundige Ester Bollen. “Dat gebeurt soms al maanden op voorhand.”

 

“Het project heeft niet alleen een verpleegkundig luik, ook de sociale dienst en de diëtisten geven alle relevante informatie uit hun vakgebied. De sociale dienst geeft bijvoorbeeld informatie over het vervoer van en naar het ziekenhuis.”

 

IMG_4230 Naast alle informatie die patiënten rechtstreeks van het multidisciplinaire team krijgen is er ook een filmpje ontwikkeld. “Zo kunnen patiënten via een persoonlijke code inloggen met hun computer om thuis in alle rust naar dat filmpje te kijken,” vertelt dialyseverpleegkundige Roos Geurts. “De informatie kan dan rustig bezinken en het helpt hen om langzaam toe te leven naar de veranderingen in het leven van een dialysepatiënt. In het filmpje zijn ook getuigenissen van andere dialysepatiënten opgenomen. Die solidariteit tussen lotgenoten is groot.”

 

Dit is de tweede keer dat het Jessa Ziekenhuis erkenning krijgt voor 'Predialyse in beweging’. In oktober werd het al bekroond met de Baxter Award. Daarmee wil Baxter centra stimuleren om innovatieve predialyseprojecten te ontwikkelen.

 

Project_partner_2017_FC

 

Overzicht actueel nieuws