Patiëntveiligheidsrondes genomineerd voor kwaliteitsprijs

veiligheidsronde img_7640 Het Jessa Ziekenhuis is met zijn patiëntveiligheidsrondes genomineerd voor ‘Excellentie in Ziekenhuismanagement’. Een patiëntveiligheidsrondes is een rondgang van management en zorgverleners in het ziekenhuis waarbij de kwaliteit en de veiligheid van het ziekenhuis gecontroleerd wordt. De kwaliteitsprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is een initiatief van het Rode Kruis en de KU Leuven.

 

150 keer per jaar trekt een team van vier werknemers – directie, management, artsen en verpleegkundigen –  door het Jessa Ziekenhuis om de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid op alle verpleegkundige afdelingen te observeren. “We kijken bijvoorbeeld na of alle materialen steriel verpakt zijn, alle patiënten een identificatiebandje dragen en er op de medicatie geschreven staat wanneer ze geopend is,” zegt stafmedewerker patiëntveiligheid Thijs Nelis. “Tijdens zo’n rondgang praten we ook met de mensen op de afdeling over items die van belang zijn voor de kwaliteit en veiligheid. Door die persoonlijke onmiddellijke feedback motiveren we iedereen om op zoek te gaan naar verbetering.”

 

veiligheidsronde img_7636 Begin 2012 werd er getest met de eerste patiëntveiligheidsronde en op het einde van dat jaar werden alle verpleegafdelingen bezocht. “Het grootste probleem dat we ontdekt hebben, is het invullen van het patiëntendossier. Vaak is de patiënt wel goed verzorgd, maar is dat niet ingevuld in het dossier,” vertelt hoofdverpleegkundige Renilde Cox. “Of vroeger werd de medicatie uit de verpakking gehaald en dan naar de patiënt gebracht. Nu blijft de medicatie er in, zodat de patiënt ziet welke medicatie hij neemt.”

 

Het Rode Kruis Vlaanderen en het centrum voor ziekenhuis- en verplegingswetenschap van de KU Leuven maakt uit vijf laureaten de winnaar bekend op 12 december. Aan de prijs is een bedrag van 12500 euro verbonden.

Overzicht actueel nieuws