Partners van Life Support Center geven reanimatielessen op 4 locaties tijdens ‘restart a heartday’

reanimatie pop shutterstock_326122658 Op 16 oktober vindt in België de derde editie van “Restart a Heart day” plaats. Met het thema “Jouw handen kunnen levens redden” willen tal van organisaties het grote publiek bewust maken van de levensreddende handelingen die de overlevingskans na een hartstilstand verhogen en hen daarin opleiden. Reden genoeg voor de partners binnen het Life Support Center (Jessa Ziekenhuis, AZ Vesalius, Sint-Trudo Ziekenhuis, Sint-Franciscusziekenhuis, PXL, PLOT en PIVH) om een gezamenlijk initiatief te nemen en de Limburgse bevolking op tal van plaatsen reanimatietechnieken aan te leren.

 

“In België krijgen naar schatting 10.000 personen een hartstilstand”, vertelt Ludo Meyers, directeur patiëntenzorg van het Jessa Ziekenhuis. “Een hartstilstand kan zich overal voordoen: thuis, op straat, op de werkvloer, tijdens of na een intense fysieke inspanning. Op dit ogenblik overleeft minder dan één slachtoffer op tien. Onmiddellijk starten met reanimatie kan de overlevingskansen verdubbelen of verdriedubbelen. Maar onderzoek toont aan dat reanimatie door omstaanders slechts in 20% van de hartstilstanden buiten het ziekenhuis gebeurt. Dit is grotendeels te wijten aan een gebrekkige kennis van de symptomen van een hartaanval en de nodige reanimatievaardigheden.” Vaak durven omstaanders van het slachtoffer de Automatische Externe Defibrillatoren (AED), die op steeds meer publieke plaatsen voorhanden zijn, niet te gebruiken omdat kennis en ervaring ontbreekt. Men is tevens bang om verkeerdelijk te handelen terwijl het gebruik van deze AED-toestellen nochtans zeer veilig en eenvoudig is.

 

“Binnen het Life Support Center is het onze opzet om zoveel mogelijk mensen te scholen in het toedienen van hartmassage”, voegt Roald Nelissen, departementshoofd PXL-Healthcare, toe. “Een dag als de ‘restart your heartday’ biedt ons dus de ideale gelegenheid om het brede publiek op tal van locaties levensreddende handelingen aan te leren en hen het gebruik van een AED-toestel uit te leggen”.

 

Een overzicht van alle acties:

  • Het Jessa Ziekenhuis organiseert trainingssessies van 10u tot 17u in de centrale inkomhal van campus Virga Jesse. Patiënten en bezoekers kunnen er terecht om de reanimatietechnieken  te leren en in te oefenen op een pop. En het gebruik van een AED toestel wordt uitgelegd.
  • AZ Vesalius biedt tussen 13u en 15u de mogelijkheid om BLS en AED in te oefenen op het cardiologisch centrum. 
  • Sint-Trudo Ziekenhuis geeft van 13u tot 16u demonstraties en oefeningen van elementaire reanimatietechnieken in de inkomhal van het ziekenhuis.
  • De opleidingsinstituten PIVH, PLOT en PXL geven doorlopend Basic Life Support sessies aan lectoren en studenten verpleegkunde, ergotherapie en vroedkunde maar ook extern geïnteresseerden en dit van 10u tot 15u in de koepel van het departement PXL-Healthcare. Tijdens de trainingen wordt gebruik gemaakt van geavanceerde reanimatiepoppen (SIMPAD) en wordt het gebruik van de AED ingeoefend.

 

Bovendien worden er ook trainingssessies gegeven op 16, 17 en 18 oktober tijdens de Actief 50+ beurs in de Limburghal te Genk. 

Overzicht actueel nieuws