Nieuwe stap in herstel verloren hartspierweefsel

Jessa Ziekenhuis en UHasselt zetten nieuwe stap in herstel verloren hartspierweefsel

 

Doctoraat Severina Windmolders - IMG_2252 Bij een hartinfarct loopt het hartspierweefsel onherstelbare schade op. Wetenschappers wereldwijd zoeken naar manieren om verloren hartspierweefsel te herstellen. In haar doctoraatsonderzoek heeft Severina Windmolders een nieuwe stap gezet. Zij heeft een eiwit geïdentificeerd dat dit herstel versnelt. Dinsdag 1 juli 2014 verdedigde ze haar doctoraat aan de UHasselt.

 

In 2013 zijn onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis, in samenwerking met de UHasselt, er in geslaagd om uit het menselijk hart een nieuw type hartstamcel te isoleren. Het uiteindelijke doel is om na een hartinfarct de groei van nieuw hartspierweefsel te bevorderen. Bij een hartinfarct ontstaat littekenweefsel en dat zorgt voor een vermindering van de pompfunctie van het hart met hartfalen als gevolg.

 

In het verleden onderzochten wetenschappers het nut van beenmergstamcellen in het herstel van afgestorven hartspierweefsel.  In 2006 al werd in het Jessa Ziekenhuis een klinische studie afgerond waarbij beenmergstamcellen rechtstreeks in het hart werden ingespoten. Op basis van die studieresultaten groeide de hypothese dat beenmergstamcellen niet zelf verantwoordelijk zijn voor het herstel maar dat ze mogelijk stoffen afscheiden die mede verantwoordelijk zijn voor het herstel van het verloren hartspierweefsel. Dat is het onderwerp van het doctoraat van Severina Windmolders. Samen met onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis, de UHasselt en de UGent heeft ze nu een eiwit, PDGF-AA, geïdentificeerd dat in belangrijke mate verantwoordelijk is voor een versneld herstel van hartspierweefsel na een hartinfarct.

 

Deze bevindingen, samen met het eerder beschreven nieuw type hartstamcel, dragen ongetwijfeld bij tot een beter inzicht hoe hartspierweefsel kan hersteld worden en dus tot nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten met een hartinfarct.

 

Het doctoraat van Severina Windmolders en het onderzoek van het Jessa Ziekenhuis kaderen  binnen de cluster cardiologie van het Limburg Clinical Research Program (LCRP), een initiatief van de UHasselt, het Jessa Ziekenhuis en het Ziekenhuis Oost-Limburg.

 

Promotor en co-promotoren van dit doctoraat : Prof. Dr. Jean-Luc Rummens (Jessa ziekenhuis / UHasselt), Prof. Dr. Karen Hensen (Jessa ziekenhuis / UHasselt) en Prof. Dr. Marc Hendrikx (Jessa ziekenhuis / UHasselt).

Overzicht actueel nieuws