Nieuwe MUG met levensreddende spitstechnologie

IMG_2053 De spoedgevallendienst van Jessa Ziekenhuis heeft woensdag 28 maart haar nieuwe MUG-voertuig voorgesteld. Er is gekozen voor een Volvo XC90, 4x4 met de nieuwe geel-groene Battenburgmarkering. Naast een ultramodern communicatiesysteem, beschikt het voertuig over draadloos internet, een dashcam en een echografietoestel.

 

De MUG van Jessa rukt gemiddeld 3 à 4 keer per dag uit. In 2017 kwamen bijna 45.000 patiënten terecht op de spoeddienst, bij 1331 patiënten komt er een interventie van de MUG aan te pas.

 

Sinds de terreuraanslagen legt de federale overheid de ‘Battenburgstriping’ op als nieuwe norm, om zo interventievoertuigen uniform en vooral beter zichtbaar te maken. Het is de eerste MUG in Limburg die deze nieuwe striping draagt.

Dr. Agnes Meersman, diensthoofd spoedgevallen Jessa: “Het gekozen voertuig behoort tot de veiligste wagens ter wereld. Deze nieuwe MUG is niet alleen ruimer en zichtbaarder, hij is ook beter uitgerust dan de vorige MUG. Hij beschikt over draadloos internet, een dashcam en een echografietoestel. Er is ook een voetgangersairbag aanwezig, om maximale veiligheid te bieden aan inzittenden én aan de zwakke weggebruiker.”

 

Naast veiligheid (5 sterren op de Europese crashtest), rijcomfort en prijs, heeft ook de ecologische voetafdruk meegespeeld in de keuze voor dit voertuig.

 

Het oude MUG-voertuig, aangekocht in 2009, werd te krap en ook dat heeft onder meer te maken met de terreuraanslagen, zegt hoofdverpleegkundige Luk Celus: “We hebben sinds 2 jaar speciale uitrusting bij voor terreurslachtoffers. Dat terreurpakket (*) neemt best wat plaats in. In dit model is de koffer handiger ingedeeld en kunnen de urgentiearts en zijn team makkelijker bij het materiaal.”

 

Snelheid bij noodoproep is essentieel

De wagen is uitgerust met een ultramodern communicatiesysteem. Vanuit de noodcentrale worden de plaatscoördinaten voortaan rechtstreeks naar het GPS-toestel in de MUG gestuurd. Dat levert een tijdsbesparing op omdat dit niet langer manueel moet worden ingegeven.  

 

Het nieuwe MUG-voertuig kost 93.000 euro. Voor de inrichting ervan werd een beroep gedaan op Dias NV in Stekene. Urgentiearts Pieter Jan Van Asbroeck: “De wagen telt drie zitplaatsen. Naast de arts en de verpleegkundige kan er dus steeds iemand mee die nog in opleiding is. Een belangrijke meerwaarde.”

 

De volgende dagen en weken krijgen onze verpleegkundigen een opleiding om de nieuwe wagen beter te leren kennen. Continue rijvaardigheidstrainingen staan jaarlijks op het programma.

 

In de rand

(*) Een terreurpakket bestaat uit:

  • 15 Tourniquets
  • 10 pakjes bloedstelpende watten
  • 13 Israelische drukverbanden
  • 2 Buikverbanden
  • 20 Isothermische dekens

 

De oude MUG heeft na 7 jaar 157.000 km op de teller, goed voor 1330 ritten per jaar.

Overzicht actueel nieuws