Nieuwe kinderwebsite online

Kinderen die met vragen zitten over een opname in het ziekenhuis, kunnen voortaan terecht op de nieuwe kinderwebsite van het Jessa Ziekenhuis, gericht op 4 verschillende doelgroepen: kleuters, lagere school, tieners en ouders. De inhoud van de verschillende websites is volledig geschreven op maat van de jonge bezoekertjes of hun ouders. De lancering van de kinderwebsite kadert in de Dag van het Kind op 20 november.

 

IMG_6690

Kinderen zijn vaak angstig als ze in het ziekenhuis moeten opgenomen worden. Ze zitten vol vragen, zijn onzeker en er gebeurt veel over hun hoofd heen. Ouders hebben niet altijd de juiste uitleg op kindermaat klaar. Dit zette ons ertoe aan om, samen met een team van de kinderafdeling en een studente pedagogiek van de KULeuven, één en ander grondig onder de loep te nemen. Het resultaat is een website afgestemd op 4 doelgroepen: kleuters, lagere school, tieners en ouders.

 

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vertrouwen, minder angst en een betere medewerking van kinderen. Dank zij de nieuwe website kunnen ouders een dagopname of een langer verblijf in het ziekenhuis samen met de kinderen voorbereiden op het niveau en in de taal van het kind. Kinderen ontdekken wie er voor hen gaat zorgen en hoe de verschillende behandelingen en onderzoeken eruit zien. Het moeilijke woordenboek geeft extra uitleg waar nodig. De site maakt hiervoor uitvoerig gebruik van foto’s en tekeningen. Ook de informatie voor de ouders is zeer specifiek. Hoe moet ik mijn kind voorbereiden op een opname? Hoe weet ik dat mijn kind pijn heeft? Wat met broertjes en zusjes? Foto’s en tekeningen maken het verhaal compleet. Ook op onze afdeling gebruiken we de site om via ipad of tablet de kinderen uit te leggen wat er gaat gebeuren tijdens een onderzoek.

 

Kindaangepast ziekenhuis

 

Binnen het Jessa Ziekenhuis werken we met een comité ‘kindaangepast ziekenhuis’ dat ernaar streeft om kinderen doorheen het ziekenhuis niet over het hoofd te zien. Het comité zet extra in op het afstemmen van de informatie op de leeftijd en het bevattingsvermogen van het kind. Deze nieuwe website is een belangrijke stap in die richting. Samen met de PXL werken we ondertussen ook verder aan een ‘serious game’, een interactief spel waarbij kinderen al spelenderwijs alle info krijgen.

 

Het URL van de website is www.jessazh.be/kinderen

Overzicht actueel nieuws