Niercentrum Hasselt viert 50ste verjaardag

“De beginperiode was avontuurlijk. Een schroevendraaier was onmisbaar en hoorde steevast bij de basisuitrusting van elke verpleegkundige”, zegt eerste nefroloog en stichter van het Niercentrum Hasselt, dr. Wim Hemerijckx.

 

Het Niercentrum bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd op zaterdagvoormiddag 7 maart met een symposium voor professionals en patiënten.

 

Het was de jonge nefroloog Wim Hemerijckx uit Hasselt die in 1970 de universiteitspoort achter zich dicht trok en naar Hasselt verkaste om de kunstnier voor het eerst op een minder experimentele manier, maar in de klinische praktijk te gaan toepassen. Dr. Hemerijckx: “De beginperiode was avontuurlijk. De dialysetoestellen waren zeer mechanisch, bijna zelf in mekaar geknutseld. Daar kwam weinig elektronica aan te pas. Hele regelmatig gingen die apparaten stuk en moest de verpleging ze met een schroevendraaier weer aan de gang krijgen.”

 

Niet alleen de toestellen en de kennis zijn intussen sterk verbeterd, ook het profiel van de patiënt is in al die jaren erg veranderd.

 

Dr. Hemerijckx: “Om in aanmerking te komen voor een behandeling werden er destijds strenge eisen opgelegd. De patiënt moest sterk zijn en geen andere ziekte hebben. Hij moest vooral ‘de behandeling fysiek aan kunnen.’ Er was ook een leeftijdsgrens van 55 of 60 jaar. Dat is nu gelukkig totaal anders. Vandaag zijn er negentigplussers die nog gedialyseerd worden.”

 

Hemodialyse vandaag

Ondertussen is het Niercentrum uitgegroeid tot een hoog aangeschreven en kwaliteitsvolle dienst. Dr. Koen Stas, medische diensthoofd nefrologie: “Ons multidisciplinair team(*) telt vandaag 7 nefrologen, en bijna 100 medewerkers. De eerste autodialyse, hier op campus Virga Jesse bestond al sinds de jaren '80, sinds 2002 zijn we actief in autodialyse op campus Salvator, lang voor de fusie. Het is vooral de tijdsinvestering van de patiënt die we verkleinen door dichter bij huis autodialyses in te richten. Patiënten die medisch stabiel zijn moeten daardoor niet telkens naar Hasselt komen voor hun autodialyse, maar kunnen ook terecht in het Sint-Franciscusziekenhuis en het az Vesalius in Tongeren, dat hiervoor samenwerkt met het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden.”

 

De zwaarst zorgbehoevenden krijgen hun behandeling in de centrumdialyse. Voor een gewone raadpleging kunnen patiënten naar Hasselt, Tongeren, Lommel en Tessenderlo.

 

Nacht- en thuisdialyse

De voorbije 21 jaar komen patiënten ook ’s nachts naar de dialyse in het ziekenhuis. Jongere patiënten die overdag nog werken maken hiervan graag gebruik. Hun behandeling start rond 22u en duurt tot 6 uur.

 

Thuisdialyse, onder de vorm van peritoneale dialyse, biedt Jessa al meer dan 30 jaar aan.

 

Sinds 2017 leidt Jessa ook patiënten op die hemodialyse nodig hebben, zodat ze zichzelf, mits enkele aanpassingen in de eigen woning, thuis kunnen dialyseren.

 

Verbouwingswerken

Sinds dit jaar is de renovatie en uitbreiding van het Niercentrum gestart, voor een nog betere patiëntenzorg.

 

Het symposium

Zaterdag 7 maart – symposium: 50 jaar Niercentrum Hasselt. Een jubileum met een gouden randje. Van 9u tot 12u30: Jessa Ziekenhuis, campus Salvator (schoolgebouw). Het programma vind je hier.

 

Randinfo over nierziekte

De meeste nierpatiënten zijn chronisch ziek. Ook patiënten die getransplanteerd werden, volgt de nefroloog nauw op. Ze moeten levenslang medicatie innemen.

 

Als de nierfunctie minder dan 10 % bedraagt, is nierfunctie-vervangende behandeling levensnoodzakelijk.

 

Hemodialyse gebeurt meestal 3 maal per week, gedurende telkens 4 uur, thuis of in het centrum. Andere patiënten kiezen voor een andere vorm van dialyse: peritoneale dialyse of buikspoeling.

 


(*): Elke behandeling gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid die deels bij de patiënt zelf ligt. Therapietrouwheid en dieetvoorschriften nauwgezet volgen zijn een must. Omdat niet iedereen het daar even makkelijk mee heeft, is er in het Niercentrum een multidisciplinair team aanwezig. Nefroloog, (nierzorg)-verpleegkundige, diëtisten en maatschappelijk werkers kunnen zo, indien nodig, de juiste ondersteuning bieden.

Overzicht actueel nieuws